Pondělíček (LEV21): Nový rok ať zůstane Novým rokem

29.12.2016 14:39

Vánoční a novoroční čas je zvykem připomínat jinak než debatou o smyslu a náplni svátečních dní. O jejich významu totiž nikdo nepochybuje a jejich oslava vychází z tak starobylých základů, že jakákoli pseudointelektuální diskuze by působila v této souvislosti přinejmenším směšně.

Pondělíček (LEV21): Nový rok ať zůstane Novým rokem
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Nicméně jedna věc, zda komická nebo trapná je už věcí názoru, by tu přece jen byla. Možná, že si ji většina z nás ani neuvědomuje. Přitom stačí pohled na kalendář. Nový rok je tu uveden nejen jako svátek Nový rok ale také jako Den obnovení samostatného českého státu.

Logicky se naskýtá otázka: jaké obnovení? Jakého státu? My jsme snad neměli svůj stát? Žili jsme snad pod nadvládou, která by popřela naši státnost?

Československo bylo státem zrovna tak českým jako  slovenským a  po přijetí zákona o Československé federaci už o tom vůbec nemohlo být pochyb. Takže co vlastně tento podivný údaj v kalendáři znamená?

Budeme –li nazývat věci pravými jmény, je tím míněn rozpad federace. Zánik a rozpad Československé republiky. A to je svátek? To máme oslavovat? Vždyť to bylo spíš neštěstí!

Je příznačné, že toto podivné „obnovení státnosti“ se také oficiálně neoslavuje. Žádná shromáždění, žádné kladení věnců, žádné ohnivé projevy státníků o svržení potupného jha. Jakého také!? Snad slovenského!?

Místo toho se vyspává po silvestrovském veselí a rodiny se schází u tradičného pokrmu v němž převládá chutně upravená čočka s cibulkou a uzeným. Odpoledne je pak jako stvořené pro příjemnou zimní vycházku. Nová rok je tedy stále Novým rokem a málokdo si všimne podivného textu, který je v kalendáři k tomuto svátečnímu dni dodatečně připsán. A proč by si ho také někdo všímal, že?

A tak bych se velice přimlouval za to, aby byl tento zbytečný nesmysl z kalendáře odstraněn. Nechme Nový rok Novým rokem, s čočkou, uzeným, procházkou i přispáním si do pozdních dopoledních hodin a nevnucujme si jako svátek něco, co vlastně nikdo slavit nechce a co nenese ani žádné pozitivní poselství. Jsem přesvědčen, že máme ve svých dějinách daleko významnější data s pozitivním významem, na která můžeme být opravdu hrdi.

Jiří Pondělíček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…