Popelka (ANO): Pravdy a lži o povolebním vyjednávání

27.10.2014 18:25

Zástupci jihlavské ČSSD se v MF Dnes obšírně vyjadřovali k tomu, jak v jejich pojetí probíhalo koaliční vyjednávání s hnutím ANO. Z jejich výroků se zdá, že byli na úplně jiném jednání než my. Chápeme, že jako politici musí nějak zdůvodnit svým voličům, proč se rozhodli i nadále spolupracovat se stranami staré magistrátní koalice. Způsob, jakým to udělali, je ale už i na jihlavské poměry poněkud silná káva. Mezi tím, jak jednání skutečně probíhalo a jak jej prezentovali zástupci ČSSD, je totiž docela zásadní rozdíl.

Popelka (ANO): Pravdy a lži o povolebním vyjednávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

Při našem prvním a jediném jednání jsme v minulém týdnu ČSSD navrhli vytvoření koalice ve složení ANO, ČSSD, Forum Jihlava, TOP 09. Dle našeho návrhu měl vedení města stanout primátor za ČSSD a jeho dva náměstci za ANO a Forum Jihlava. ČSSD na jednání neřekla téměř nic a odcházela z něj s tím, že náš návrh musí projít jejich interním hlasováním, které plánovali na toto pondělí. Žádné další jednání už neproběhlo a v pondělí večer jsme se od novinářů dozvěděli, že koaliční jednání byla bez naší účasti uzavřena.

Z médií jsme se dozvěděli i překvapivé informace o tom, co jsme údajně měli při jednání říct.

Vratislav Výborný (kandidát na náměstka za ČSSD): „A hlavně, že prý přinesou do Jihlavy miliardy od pana Babiše. To jsme jim zatleskali. To můžou i jako opoziční strana. Vypadalo to, že teď přijeli byznysmeni s kabelami miliard a nás školí, co bychom měli dělat v Jihlavě.“

Ve skutečnosti jsme argumentovali tím, že radniční koalice, která by zrcadlila vládní koalici, by jistě pro vyjednávání s centrálními orgány měla silnější postavení, třeba pro stavbu obchvatu města.

Pana Výborného můžeme ubezpečit, že i jako opoziční strana budeme pomáhat prosazovat pro obyvatele Jihlavy dobré projekty. Rozhodně ale ne donášením kabel s penězi, jak na to možná byl pan Výborný zvyklý ve své politické minulosti.

Vratislav Výborný (kandidát na náměstka za ČSSD): „ANO představilo vizi, na jejímž základě by do čtyř let mělo být stavební povolení na vysokorychlostní trať. To je přitom naprostý nesmysl.“

Podporu vysokorychlostní trati přes Jihlavu jsme měli v programu jako stavbu, která město spojí se světem. Stát nyní upřesňuje její trasování, do osmi let by mohl být projekt a za dvacet let by mohla začít její stavba. To je reálná představa. Podle Vratislava Výborného jsme ale měli na jednání uvést, že stavební povolení bude do čtyř let. To je nesmysl nejen podle tohoto zajisté zkušeného stavaře, ale i podle nás.

Rudolf Chloupek (kandidát na primátora): „Požadavky zástupců ANO nesvědčily o tom, že by si uvědomovali, že máme stejný počet mandátů.“

ANO s vědomím rovných pozic při jednáních nabídlo ČSSD pozici primátora s tím, že jsme si pochopitelně chtěli zachovat dohled nad městskými financemi. Klíčovým bodem našeho programu je totiž zefektivnění chodu města. V rámci zefektivnění práce města jsme také navrhovali snížit počet náměstků primátora ze čtyř na dva, což bylo pro ČSSD nepřijatelné.

Jaká je aktuální situace? ČSSD si podle posledních informací chce vzít jak ekonomickou oblast, tak městskou policii, rozvoj města i územní plánování. Je to tedy zjevně právě ČSSD, která nemá zájem se s kýmkoliv na silových resortech a kontrolou nad financemi dělit.

Z uvedených tvrzení je patrné, že ČSSD již od začátku nechtěla jít s naším hnutím do koaliční spolupráce.

„Hledali jsme programovou shodu s ostatními," řekl Rudolf Chloupek pro ČTK. Programové teze ANO „Jihlava bude dobře hospodařit“ a „Bude mít kvalitní správu“ bohužel ve shodě se zájmy místní ČSSD pravděpodobně nejsou.

Radek Popelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…