Popov (TOP 09): Demokracie.21?

17.08.2015 9:11

Další projekt pana Janečky?! První počin: Nadační fond proti korupci, zahájil svou činnost v podstatě jako instrument úspěšného odrazového (politického) můstku a vyústil v kooperační experiment pro některé "nezávislé" politiky, nevyjímaje hnutí ANO.

Popov (TOP 09): Demokracie.21?
Foto: TOP 09
Popisek: Simeon Popov

Jeho současná činnost? Skomírá! Je ve stádiu klinické smrti, někdo (nějaký zbloudilý fanoušek NFPK) by řekl, že splnil svůj účel.

Nyní nám pan Janeček blahoslaveně předkládá nový volební (založený jak jinak na matematických vzorcích) systém, který má zajistit větší spravedlnost ve světě.

Se mi do úst dere slovo socialistický, ani nevím proč? Socialistická propaganda, taky používala odkazy na úspěchy v SSSR (Moskvě) nebo v jiných zemích RVHP (web D21 je pln superlativ). Čte se to nádherně a v uších to zní jako hudba přinášející jiný rozměr lidskosti, dokonce jakoby vybízela každého z nás k lepšímu já. Na jeho webovkách toho moc nenajdete, pouze obecná prohlášení, náznaky nějakých úspěchů, pár čísel, několik odpovědí, bez možností se argumentačně uchytit.

Další projekt, který mi spíše připomíná jeho snahu (urputnou) dokázat ve svém životě něco velkého, aby jej lidi považovali za vizionáře, velikána své doby. Ano, někteří muži trpí, když je okolí a svět nedoceňuje, nezbožňuje. Každý z nás má ten drive jinak silný. Je otázkou, zda se u něj jeho engine nepřehřívá. V jednom má ale pravdu, lidé chtějí jednoduché věci, resp. informace, kterým by porozuměli a nemuseli nad tím moc přemýšlet. Ano, potřebujeme lidi politicky a společensky více aktivní, jelikož zažíváme spíše tendence opačné - apatii, zhnusení, nezájem, rezignaci, zoufalství. Je ovšem správné učit lidi, aby vyhledávali jednoduchost, aby se nezabývali detaily? Přiznávám, že jsem se zatím o D21 moc nedozvěděl a informací mám poskrovnu (nelze je totiž dohledat), takže konečný soud nečiním, pouze polemizuji, zatím! Pokud nový volební systém je založen pouze na jednoduchosti a usnadňování rozhodování skrze vybrané strohé informace, pak se chystáme vychovat lidi, kteří se budou spoléhat pouze na vyfiltrované informace, nechají se ještě snadněji vmanévrovat do určitých účelových řešení s pocitem, že se sami tak rozhodli a jak ty věci skvěle ovlivnili. Nový volební systém by k tomu mohl vybízet, záleží totiž na formulaci možností, popisu faktických skutečností a matematické kombinaci výsledků odpovědí, který má vést k "správnému" rozhodnutí. I tento projekt tedy budu pozorovat, zatím s velkou skepsí a obavou...

Čas ukáže, zda moje podezření jsou oprávněná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu