Popov (TOP 09): Podnikání v rámci EU

13.05.2014 13:35

Ve volebních kampaních se často dozvídáme, co a koho bude ta či ona politická strana podporovat.

Popov (TOP 09): Podnikání v rámci EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Nezapomíná se na malé a střední podnikatele. Volební programy jsou často směsicí obecních frází bez reálného základu. Někdy je doopravdy těžké dát nějakému heslu obsah, jelikož ne vždy je jasné jak a zda vůbec lze slib splnit. Ovšem bylo by důstojnější a férovější, kdyby volební propaganda spíše reflektovala skutečné požadavky a potřeby, se zaměřením na nalezení realizovatelných řešení. Bohužel, v politických stranách málokdy nalezneme odborníky, jež byli zformování dlouholetou praxí, takže se nakonec volební programy nesou spíše v duchu opakujících se prázdných populistických floskulí. V ČR je cca milión osob samostatně výdělečně činných. Celkový počet registrovaných podniků živnostenskými úřady je cca 2,4 mil. Nejde tedy o zanedbatelná čísla a je proto nutné této části obyvatelstva věnovat náležitou pozornost, i vzhledem k tomu, že také odvádějí nemalou část financí do státního rozpočtu.   

Každoročně se v EU založí okolo 1,2 milionu nových podniků, což je asi 10 % z celkového počtu společností (v EU je jich celkem asi 23 mil.). Přesto pouze polovině z nich se podaří přežít prvních pět let. Na území EU navíc v tomto směru existují obrovské rozdíly. Například v Itálii, Spojeném království a Španělsku vzniká dvakrát tolik společností, než je průměr EU.

Pro evropské hospodářství mají malé a střední podniky obrovský význam: představují 99 % všech společností v EU a zajišťují až dvě třetiny pracovních míst v soukromém sektoru Evropské unie. Mají ale často potíže s dostupností kapitálu, chybí jim know-how a zpravidla i zkušenosti. Politika soudržnosti EU si klade za cíl tyto problémy řešit prostřednictvím tzv. přímých opatření, jako jsou například přímé investice, a nepřímých opatření, k nimž patří poskytování podpůrných služeb podnikům, organizování školení, vytváření inovativního prostředí, zajištění finančních služeb, zavádění technologií a v neposlední řadě i vytváření sítí kontaktů.

V období 2007–2013 se programy politiky soudržnosti soustřeďovali na podporu těchto oblastí:
Zakládání a rozvoj malých a středních podniků s důrazem na podporu soukromého podnikání, dostupnosti financí, výzkumu a inovací, transferu technologií, přístupu k informačním a komunikačním technologiím či výrobu šetrnou k životnímu prostředí. Na podporu malých a středních podniků v těchto oblastech bylo vyčleněno přibližně 27 miliard eur (7,9 % veškerých přidělených prostředků).
Na další podporu velkých i malých podniků, včetně produktivních investic a poskytování služeb podpory podnikům ve výše uvedených oblastech, připadlo dalších asi 28 miliard eur (8,1 % veškerých přidělených prostředků).

Úspěch podniků a průmyslu EU je zcela zásadní pro zvyšování zaměstnanosti a tvorbu nových a lepších pracovních míst. Velká část tohoto úspěchu je postavena na kvalitě a dovednostech pracovních sil a jejich schopnosti přizpůsobit se změnám. A právě z tohoto důvodu využívá mnoho podnikatelů a podniků Evropský sociální fond (ESF), aby podpořili kompetence a flexibilitu svého nejcennějšího zdroje – svých pracovníků.

·         ESF pomáhá společnostem a pracovníkům vyrovnat se s těmito výzvami četnými způsoby. Například pro konkurenceschopnost mohou být zapotřebí lepší dovednosti, nové a inovativní metody práce pak mohou zvýšit výkonnost a přilákat nové pracovníky. Další problematikou, na kterou se podpora ESF zaměřuje, jsou i příležitosti, které přináší nízkouhlíkové hospodářství, a schopnost přizpůsobit se jim.

·         ESF pomáhá vedením společností také zlepšit výsledky v oblasti vývozu, které mohou otevřít nové trhy a vést k dalšímu růstu. Společnosti a organizace v celé EU využívají podpory ESF k plánování budoucnosti, zlepšování svých výsledků, hledání nových metod práce a k zachování a tvorbě udržitelných pracovních míst.

·         Pomoc lidem založit si vlastní společnost významným způsobem přispívá k tvorbě pracovních míst, a proto ESF podporuje podnikání mnoha způsoby, např. skupinu vědců, kteří zakládají společnost, v níž budou vyrábět svůj nejnovější vynález, nebo nedávného migranta, který se vyučil malířem pokojů a chce si založit malou firmu a zaměstnat pár přátel, kteří mu budou pomáhat.

·         ESF je podnikatelům a osobám samostatně výdělečně činným nápomocen mnoha způsoby, včetně podpory jejich zaškolení v oblastech základního řízení či právních a finančních dovedností nezbytných pro založení podniku. Některé projekty využívají služeb obchodních poradců, kteří podnikatelům pomáhají v kritických prvních rocích podnikání. Jiné projekty podporují sítě podnikatelů, které slouží k výměně zkušeností a nabídce podpory.

·         Může se ukázat, že získat finanční prostředky na založení či rozšíření malého podniku může být obtížné, jelikož rozjezdy mohou být riskantní a banky nemusí být ochotny tyto potřebné prostředky půjčit. V této souvislosti lze jako příklad pomoci v zemích EU uvést projekty mikrofinancování ze zdrojů ESF, díky nimž si začínající podnikatelé mohou půjčit relativně malé částky kapitálu, který potřebují.

Přehled operačních programů v ČR pro období 2014-2020

·         Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK)
·         Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV)
·         Operační program Zaměstnanost (OP Z)
·         Operační program Doprava (OP D)
·         Operační program Životní prostředí (OP ŽP)
·         Integrovaný regionální operační program (IROP)
·         Operační program Praha - pól růstu ČR (OP PPR)
·         Operační program Technická pomoc (OP TP)
·         10 Operačních programů cíle Evropská územní spolupráce
·         Program rozvoje venkova (PRV)
·         Operační program Rybářství (OPR)

Malé a střední podniky nebo jiné organizace mohou obvykle podat žádost o projekt na základě výzvy vypisované v rámci příslušného programu, obvykle za podmínky, že předloží projekty, které budou realizovány společně s partnery z dalších členských států, budou mít evropskou přidanou hodnotu a budou udržitelné. V závislosti na programu mohou být žadateli také podnikatelská sdružení, obchodní skupiny a poskytovatelé technické podpory nebo konzultanti. Podpory jsou poskytovány na základě víceletých finančních rámců (rozpočtů EU). Obecným pravidlem pro účast na projektech EU je finanční spoluúčast. Podpora EU obvykle sestává z dotací, které pokrývají pouze část nákladů na projekt. Zbývající prostředky vkládá buď žadatel, nebo jsou poskytnuty z jiných (národních) zdrojů.

Většina finančních nástrojů včetně úvěrů pro malé a střední podniky je poskytována Evropskou investiční bankou prostřednictvím národních finančních zprostředkovatelů, tedy národních komerčních bank nebo podobných finančních institucí. V roce 2012 poskytla Evropská finanční banka 13 miliard EUR na financování malých a středních podniků. Podpory Evropská finanční banka využilo cca 200 000 malých a středních podniků v celé Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.