Portlík (ODS): Kolik nás ročně stojí Babiš?

19.12.2014 7:25

Zatímco v minulosti byly postupem některých „vychytralců“ ohroženy desítky milionů korun ze státního rozpočtu, například při angažmá podnikatele Víta Bárty v politice, tak s účastí Andreje Babiše v nové vládě s ČSSD se korupce a střet zájmu dostal do zcela jiných, oligarchistických pozic.

Portlík (ODS): Kolik nás ročně stojí Babiš?
Foto: archiv redakce
Popisek: Tomáš Portlík, 1.zástupce starosty MČ Praha 9

Pojďme se podívat, jaké vlastně výhody si chce Andrej Babiš prostřednictvím politiky zachovat a kolik nás tento oligarcha každým rokem stojí:

Zemědělské dotace cca 1 miliarda Kč: Zatímco impérium Andreje Babiše inkasovalo v roce 2007 celkem 550 milionů na zemědělských dotacích, v roce 2012 už to bylo 955 milionů Kč. V roce 2014 je pravděpodobné, že objem zemědělských dotací překoná 1 miliardu Kč. Připomeňme, že zatímco malí zemědělci dosáhnou jen obtížně na dotace, velcí zemědělci mají přístup k těmto prostředkům výrazně jednodušší. EU však chce ovlivnit adresnost zemědělských dotací, aby se tento trend změnil a malí zemědělci dostávali více. K tomu však v případě ČR už nejspíše nedojde. Naopak jako pravděpodobný scénář je další nárůst zemědělských dotací do rukou kolosu Agrofert.

Biopaliva 500 milionů ročně: Najít jedno pozitivum u biopaliv je velice složité, spíše je to ale nemožné. Biopaliva jsou jak škodlivá vůči našim motorům, které dřou a zvyšují nám náklady na provoz auta, vedou také k daňovým výpadkům z prodeje pohonných hmot, neboť se jich kvůli přimíchaným biopalivům prodá méně. Politika biopaliv, která byla nadšeně přijímaná v celé Evropské unii, vedla k výraznému zdražení potravin, co mělo za následek hromadné hladomory těch nejchudších, především v zemích střední Afriky, ale i Asie. Biopaliva také škodí výrazně více našemu zdraví než nafta, alespoň podle australské studie.

Připomeňme také, jak probíhalo u nás hlasování o zvýšení podílu biosložek v pohonných hmotách. Uskutečnilo se den před volbami v roce 2010 s tím, že se tato schůze poslanců označovala jako „Babišova“.

Chemie a průmysl 200 milionů: Ministr Babiš nepodniká jen v zemědělství, je aktivní v chemickém průmyslu. Zde také neváhá mohutně čerpat dotace. Společnost Lovochemie inkasovala podle Týdeníků Dotyk za poslední 4 roky celkem 400 milionů korun, veškeré fabriky inkasovaly celkem 800 milionů Kč.

Fabriky čerpají také dotace nejen na modernizaci, ale také na zaměstnanost, či vzdělávání pracovníků. Každý rok tak Babiš získá na dotacích přibližně 200 milionů.

Čapí hnízdo 50 milionů Kč: Vrcholem drzosti byla výstavba farmy Čapí Hnízdo, kde Babiš inkasoval dotace ve výši 50 milionů korun. Babiš však čerpá takové dotace průběžně, například na výstavbu stanic na bioplyn. Na těchto a dalších dotacích Babiš získává přibližně 50 milionů Kč každý rok.

Zelená nafta: cca desítky milionů: Jednou z podmínek strany ANO ke vzniku nové vlády bylo zachování zelené nafty (nikoliv plánované zrušení), které nás každý rok připravuje o 1,5 miliard Kč. O žádnou ekologickou naftu se ale nejedná. Zemědělci totiž jsou osvobozeni od placení velké části spotřebních daní z pohonných hmot. V podstatě se jedná o neefektivní opatření, které vytváří vyvolenou skupinu, která může levněji tankovat naftu. Je také nutné poukázat, že kontrola využití této nafty je velmi obtížná. Zemědělci si tak můžou se zelenou naftou zajet na dovolenou. Toto opatření přinese podle odhadů desítky milionů kolosu Agrofert.

Připomeňme, že Andrej Babiš má obrovský střet zájmu například při Správě státních rezerv, kde se angažují některé firmy z kolosu Agrofert. Česká televize na příkladu skladování obilí upozorňuje, že dochází ke skladování jen zlomku státního obilí, se zbytkem Babišovi firmy obchodují a realizují na tom obrovské zisky.

Celkově nás tak může Babiš připravovat každým rokem o částku 2 miliardy Kč z našich daní.

Mgr. Tomáš Portlík

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…