Portová (BPP): Co mají společného vidle s Evropským hlavním městem kultury?

09.03.2015 10:31

Zahájení EHMK (Evropského hlavního města kultury) v Plzni stálo více než 22 miliónů korun. Peníze doslova létaly vzduchem.

Portová (BPP): Co mají společného vidle s Evropským hlavním městem kultury?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Portová

Akrobati za 1 milión Kč, pronájem loutky anděla za půl miliónu (aby se hýbala, stálo to dalších téměř pět set tisíc), zapůjčené projektory za 1,9 mil. Kč, pódiová, zvuková a světelná technika za 2,3mil. Kč, navíc pronájem LED obrazovek za 1,1 mil. Kč, k tomu přenos za bratru dalších 900 tis. Kč a na vidoemapping padl další téměř milión. Ve výčtu horentních sum jde dlouho pokračovat.

Hodnotit výši statisícových uměleckých honorářů snad ani nemá smysl. Více než 4 milióny za produkční práce pro externisty, když sama obecně prospěšná společnost Plzeň 2015, která EHMK zajišťuje, zaměstnává už více než čtyři roky dvě desítky lidí, stojí za zamyšlenou. Co tam asi dělají? 

Zkuste v Plzni na radnici říct, že to bylo drahé. Rádoby intelektuálové a znalci kultury na Vás koukají jako na vidláka, který nerozumí velkému umění. Myslím, že vidlákem je tady někdo jiný. Nejsou to snad spíše ti, kteří umožňují rozhazovat milióny vidlemi, takříkajíc Pánu Bohu do oken?  Exprimátorovi Baxovi (ODS), který je za projekt zodpovědný, se nelze divit. Primátor Zrzavecký (ČSSD) však také přispěchal se svým hodnocením.  K řediteli společnosti, který bez mihnutí oka obhajoval milionové překročení rozpočtu, bez toho, aby mu to kdokoliv schválil, podle vyjádření v médiích, absolutně důvěřuje. 

Zdá se, že pro radnici a několik vyvolených tvůrců velkého dovezeného umění nastaly žně. Co není dost drahé, není hodno EHMK. EHMK je totiž velké umění a velké umění jsou velké prachy.

Asi nemám pochopení pro „velké“ umění a pravděpodobně jsem tupec a připrděnec, když mám z těch čísel husí kůži. Proč jsme vyhodili milióny za zahraniční cirkusanty, oni snad  v Čechách kvalitní akrobati a cirkusanti nežijí? Proč někdo neoslovil plzeňské umělce a významné osobnosti, hudebníky, malíře, spisovatele, skladatele, herce a raději vyplácel velkorysé honoráře „cizincům“? Proč jsme zlikvidovali úspěšný plzeňský festival Struny na ulici?

V Plzni přece kulturu máme, jen možná ne dost drahou a z pohledu těch, co hází vidlemi s milióny, asi „vidláckou“.  Intelektuálové usoudili, že v Plzni kultura není a je třeba ji do města přivézt. Ať to stojí, co to stojí. Tvoříme velké umění a měříme ho množstvím dovezené kultury a počtem zájemců, chodících od jedné atrakce ke druhé. Co zůstane po roce ve městě z utracených miliónů a kolik turistů bude mít chuť se do Plzně vrátit, je velká neznámá.

Pokud turisty budeme, jako novinářku, která navštívila minulý víkend město kultury, odesílat z informačního centra jen do ZOO a na večer dívat se domů na televizi, protože v programu EHMK 2015 zrovna nic není, tak se určitě vracet nebudou. V plzeňských klubech se přece hrají skvělé koncerty, v divadlech probíhá řada představení, jen nemají ten správný štítek EHMK 2015 a tak o nich raději nikomu říkat nebudeme.

Ti, kteří se léta starají o kulturu a zábavu v Plzni, často bez pomoci města (nebo srovnatelně s platbami za „dovoz“ v rámci EHMK za drobné), doufají, že tento rok přežijí. Už jen obvykle mávnou rukou nad skutečností, že místo, aby se stali základním pilířem EHMK, který měla společnost Plzeň 2015 opentlit a ozdobit dovezenou špičkou z Prahy i celé Evropy jsou na okraji zájmu. Základní myšlenku EHMK - Předvedeme, co dovede Plzeň Evropě nabídnout - na radnici vnímají jinak.  Plzeň Evropě předvádí, co dovede za velké peníze nakoupit. Žádné velké umění. 

Exprimátor Baxa se na zastupitelstvu města kasal, že za málo peněz pořídili hodně muziky. Ono to bylo spíše naopak, pane Baxo. Jen za televizní přenos jsme utratili 900 tis. Kč, když hokejový přenos s polovinou kamer v HD kvalitě vyjde na výši jedné průměrné mzdy v České republice. Vypadá to, že si někdo z Plzně dělá dojnou krávu. Našim zastupitelům to ale nevadí a klidně si za rozházené milióny veřejně na radnici ještě zatleskají. Vidlemi totiž rozházeli naše peníze, ne svoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Dita Portová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.