Poslanci TOP 09 se setkali s Nadijou Savčenkovou

13.01.2017 19:49

Současnou ukrajinskou poslankyni a bývalou pilotku Nadiju Savčenkovou dnes přivítali na svém klubu poslanci TOP 09. Savčenková, která je v Česku poprvé, politikům TOP 09 poděkovala za podporu. Už včera se potkala se senátory a europoslanci za TOP 09.

Poslanci TOP 09 se setkali s Nadijou Savčenkovou
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Vím, že jste lidé, kteří vyjadřovali a vyjadřují velmi silnou podporu mě i celé Ukrajině. Jsem za to vděčná. Jsou tady ještě další zajatí muži, kteří by potřebovali vaši podporu,“ poděkovala poslancům TOP 09 Nadija Savčenková. Podle ní se Ukrajina snaží o rozvoj už 25 let. „Doufám, že i s podporou evropských spojenců najdeme takovou cestu, jak se to podařilo například pobaltským zemím. Česká republika by byla výborným učitelem pro Ukrajinu, kdyby se chtěla Ukrajina učit,“ dodala Savčenková.

„Všichni poslanci na celém světě skládají přísahu své zemi. Ne všichni ji ale mohou v praxi osvědčit tak, jako poslankyně Nadija Savčenková. Byla vojákem, který bojoval za svou vlast a byla připravena za svoji vlast položit i život. Pro nás pro všechny byla a je symbolem vlastenectví a boje za svobodu. Má naši největší úctu a je pro nás pro všechny velkou inspirací,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Poslanci TOP 09 už loni v březnu společně vyzvali sněmovnu k přijetí usnesení, které by se připojilo k požadavku na propuštění vězněné pilotky. Kvůli aktivním pro-ukrajinským postojům v době rusko-ukrajinského konfliktu mají tři politici TOP 09 – Karel Schwarzenberg, Marek Ženíšek a Jaromír Štětina, zákaz vstupu do Ruské federace. Poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09), která je společně se Savčenkovou delegátkou v Parlamentním shromáždění Rady Evropy, se zapojila do symbolické hladovky za její návrat zpět na Ukrajinu.

Poslanci TOP 09 se setkali s Nadijou Savčenkovou

„Nadija Savčenková je symbolem statečnosti a odvahy. Všichni jsme moc rádi, že to pro ni po dvou letech dopadlo dobře. Při osobním rozhovoru jsem jí předal placku ´Free Savchenko´, kterou jsme nosili s tím, že jsme rádi, že ji už nebudeme potřebovat. Nadija děkovala, ale největší zásluhu má ona sama. Během debaty někteří z nás zdůraznili, že v celé Evropě čelíme systematickému tlaku na to, abychom se přestali zajímat o Ukrajinu, protože si to tato země nezaslouží. Zaslouží!,“ řekl 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Podle čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je příběh Nadiji Savčenkové důležitý pro mladou generaci. „Ukázala, jak důležitý je boj za vlastní svobodu v době, kdy nám hrozí, že o ni vlastní apatií přijdeme. Nesmíme nikdy zapomínat, že svobodu si musí umět vydobýt každá generace,“ řekl šéf zahraničního výboru sněmovny Karel Schwarzenberg a v diskusi zmínil i aktuální problém. „Máme u nás velmi silnou ruskou propagandu. Musím přiznat, že je velice úspěšná a musíme si to uvědomit.“

Nadiju Savčenkovou zadrželi proruští separatisté v červnu 2014 a předali ji do Ruska, kde byla vězněna a souzena za údajně nelegální překročení hranice a vraždu dvou novinářů. Během svého zajetí byla v roce 2014 zvolena na Ukrajině poslankyní a po dvou letech soudního procesu v Rusku odsouzena k 22 rokům vězení. K propuštění Savčenkové vyzvala Rusko Česká republika. V květnu 2016 se podařilo dojednat výměnu za dva ruské zajatce na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…