Pospíšil: Směrnice o zbraních ztrácí racionalitu, teroristé neútočí legálními zbraněmi

25.01.2017 15:48

Ke kompromisnímu návrhu evropské směrnice o zbraních:

Pospíšil: Směrnice o zbraních ztrácí racionalitu, teroristé neútočí legálními zbraněmi
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Dnes byl na výboru EP pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele (IMCO) představen kompromisní návrh evropské směrnice o zbraních, který koncem minulého roku dojednali zástupci Komise, Rady a Evropského parlamentu.

Bohužel i tento kompromisní návrh nadále obsahuje zákazy některých poloautomatických zbraní, konkrétně např. poloautomatických zbraní se sklopnou pažbou kratší než 60 cm nebo poloautomatických pistolí se zásobníkem o více než dvaceti nábojích.

Nově je navíc ve směrnici stanovena registrační povinnost mj. na poplašné pistole a revolvery či na řádně znehodnocené zbraně.

Takováto úprava, kdy se zakazují bez jasného důvodu některé druhy legálních zbraní, nemůže nikterak pomoci v boji proti mezinárodnímu terorismu. Teroristé neútočí legálními zbraněmi. Směrnice o zbraních tak svým obsahem zcela ztrácí racionalitu a jediným jejím důsledkem bude, že dojde k omezování legálních držitelů zbraní, včetně například myslivců a sportovních střelců.

Proto kompromisní návrh směrnice na zítřejším hlasování ve výboru IMCO nepodpořím.

Zároveň jsem rád, že ministr vnitra vyslyšel mou výzvu, kterou jsem mu v loňském roce adresoval, a zváží možnost obrátit se na Soudní dvůr Evropské unie s požadavkem, aby ten posoudil soulad směrnice s evropským právem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace