Pospíšil (TOP 09): Evropská komise musí řešit ochranu spotřebitele

01.10.2014 18:42

V rámci tzv. "grilování" budoucí eurokomisařky paní Věry Jourové jsem položil dotaz, který se týká politiky ochrany spotřebitele.

Pospíšil (TOP 09): Evropská komise musí řešit ochranu spotřebitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Považuji za důležité, aby se budoucí Evropská komise dále věnovala politice ochrany spotřebitele a přispěla k efektivnější úpravě evropského práva, které tuto problematiku řeší, např. jde o efektivnější ochranu před nekalými obchodními praktikami nebo jde o nepřiměřené podmínky ve spotřebitelských smlouvách. Oblastí, kde takováto regulace příliš nefunguje, je např. oblast telekomunikací, kde pozice spotřebitele je často právně mnohem slabší než pozice operátora.

V ČR je otázka ochrany spotřebitele důležitým společenským tématem, které souvisí i s tzv. bojem proti šmejdům. Jde o případy, kdy prodejci zboží nekalými obchodními praktikami nutí seniory za nevýhodných podmínek k nákupu spotřebního zboží. Podoba a vymahatelnost spotřebitelského práva tak není pouhou teoretickou otázkou, ale na příkladu tzv. šmejdů je vidět, že má velmi výrazné praktické dopady pro občany.

Paní Jourová potvrdila, že sdílí můj pohled na spotřebitelské právo, její odpověď však zůstala v obecné rovině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…