Pospíšil (TOP 09): Nepodporuji zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Proč?

25.04.2015 9:14

V nadcházejícím týdnu bude Evropský parlament projednávat nařízení o zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Jak jsem deklaroval již v minulosti, tuto otázku považuji za jednu ze svých priorit v roli europoslance a hodlám jí věnovat pozornost během celého legislativního procesu. Za sebe však musím uvést, že návrh na zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce nepodporuji.

Pospíšil (TOP 09): Nepodporuji zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Proč?
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Zavedení Evropského veřejného žalobce znamená mj. zřízení nového úřadu, který bude stát evropské daňové poplatníky desítky milionů euro. Navíc podle předkládaného návrhu bude mít evropský žalobce jen velmi úzkou působnost. Jeho činnost se bude zaměřovat pouze na postihování trestných činů, které jsou namířeny proti finančním zájmům Evropské unie. Tuto trestnou činnost již dnes postihují české orgány činné v trestním řízení – policie, státní zástupci, soudy.

Jsem proto přesvědčen, že samotné zřízení Evropského veřejného žalobce za situace, kdy takovýto žalobce bude vycházet z důkazů provedených českou policií, bude postupovat podle českého procesního a hmotného trestního práva a jeho obžalobu nakonec posoudí český soudce, nemůže vést k efektivnějšímu postihu trestných činů proti zájmům Evropské unie. Nedojde tak k žádnému zlepšení ani zhoršení situace oproti současnému stavu.

Podle mého názoru se nenaplní předpoklad Evropské komise, která počítá s tím, že zavedení Evropského veřejného žalobce postupně povede ke sjednocování postihu trestných činů proti finančním zájmům Evropské unie na území celé Unie. Domnívám se, že mnohem efektivnějším nástrojem by v této souvislosti byla metodická či finanční podpora konkrétním státům. Jsem si jistý, že takováto cílená pomoc by byla mnohem přínosnější, než zřizování nového úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Pospíšil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.