Pospíšil (TOP 09): Pokud poslanci návrh schválí, zákon o TOPO zcela vyprázdní

08.03.2016 12:51

Europoslanec Jiří Pospíšil k projednávání návrhu novely zákona o trestní odpovědnosti právnických osob

Pospíšil (TOP 09): Pokud poslanci návrh schválí, zákon o TOPO zcela vyprázdní
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Poslanecká sněmovna ČR by měla na svém jednání ve středu 9. března projednávat vládní návrh novely zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, tzv. zákona o TOPO (sněmovní tisk 304).

„Za mimořádně nebezpečný považuji jeden z pozměňovacích návrhů sněmovního ústavně-právního výboru, jehož autory jsou sociálnědemokratičtí poslanci Marie Benešová a Jan Chvojka.“

Na základě tohoto návrhu by se nově mohla právnická osoba trestní odpovědnosti zprostit, pokud vynaložila veškeré úsilí, které na ní bylo možno spravedlivě požadovat, aby svým zaměstnancům, vedoucím pracovníkům nebo členům statutárního orgánu ve spáchání protiprávního činu zabránila. Podle názoru odborníků by tak mohlo stačit, pokud právnická osoba prokáže, že měla např. etický kodex, kterým se měli povinnost všechny osoby v jejích strukturách řídit, a odpovědnosti se zprostí.

„Jako bývalý ministr spravedlnosti a především předkladatel zákona o TOPO před takovou změnou velmi varuji. Podle mého názoru by mohla Česká republika schválením navržené možnosti vyvinění právnických osob porušit unijní právo a riskovat, že proti ní Evropská komise zahájí sankční řízení. Žádná z úmluv ani žádný z právních předpisů Evropské unie totiž nepředpokládá, že by se právnická osoba mohla zbavit odpovědnosti, a takto se vyvinit,“ uvedl Jiří Pospíšil. Široká odpovědnost firem za své jednatele a zaměstnance vyplývá např. i z trestněprávní úmluvy Rady Evropy o korupci z roku 1999.

„Pokud by poslanci návrh schválili, tak tím zákon o TOPO zcela vyprázdní a popřou účel, pro který byl před několika lety přijímán,“ doplnil Jiří Pospíšil. Proti pozměňovacímu návrhu Marie Benešové a Jana Chvojky se postavili např. i státní zástupci.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…