Pospíšil (TOP 09): S.r.o. s jediným společníkem zjednoduší podnikání v zahraničí

04.12.2014 15:37

Tisková zpráva europoslance Jiřího Pospíšila ke směrnici o společnosti s ručením omezeným s jediným společníkem

Pospíšil (TOP 09): S.r.o. s jediným společníkem zjednoduší podnikání v zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele dnes na svém bruselském zasedání projednal mj. návrh směrnice o společnosti s ručením omezením s jediným společníkem, která by měla být určitou alternativou vůči statutu evropské soukromé společnosti (SPE).

Předložený návrh jsem podpořil, neboť přináší zjednodušení podnikání v zahraničí pro všechny potenciální zakladatele, a zejména pak pro malé a střední podniky. Navrhovaná právní forma by se měla řídit stejnými pravidly ve všech členských státech, společnosti by měly unifikované stanovy, díky čemuž by zakladatel výrazně ušetřil na právním a daňovém poradenství. Založení s.r.o. s jediným společníkem by mělo být možné online.

Hlavním bodem dnešní debaty však byla otázka vymezení základního kapitálu společnosti. Osobně jsem k tomuto tématu vystoupil a podpořil jsem variantu, aby výše základního kapitálu společnosti byla pouze symbolická, tzn. v tomto případě 1 euro. Jako ministr spravedlnosti jsem vždy podporoval snížení základního kapitálu u s.r.o. z tehdejších 200.000 Kč na 1 Kč, což se díky novému zákonu o obchodních korporacích podařilo, a jsem přesvědčen, že je to správné řešení.

Základní kapitál totiž neřeší případné závazky společnosti vůči třetím osobám (věřitelům), ale naopak je případně předmětem různých spekulací, machinací a fiktivních ukazatelů. Často je tak základní kapitál společnosti spíše administrativní položkou, která komplikuje zahájení podnikání pro drobné živnostníky, a nikoliv ochranou pro třetí osoby. Namístě je tedy spíše stanovit efektivní způsoby ručení společníků za dluhy společnosti, než je svazovat hned na začátku jejich podnikání.

Jiří Pospíšil

reklama

autor: TOP 09

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.