Poživilová Michailidu (Piráti): Pane ministře, kultuře se děje zlá věc. Nesmíte to tak nechat

30.03.2015 21:13

Otevřený dopis České pirátské strany ministru kultury.

Poživilová Michailidu (Piráti): Pane ministře, kultuře se děje zlá věc. Nesmíte to tak nechat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Vážený pane ministře,

Kultuře se děje zlá věc. Nesmíte to tak nechat.

Vážený pane ministře kultury,

český a moravský národní folklór představuje kulturní bohatství nevyčíslitelné hodnoty. Jsme hrdí na to, že se stále najde dostatek lidí ochotných věnovat se mu ve volném čase a udržovat tradiční národní kulturu živou. Lidová píseň a tanec jsou ze své podstaty společným vlastnictvím národa, společným vlastnictvím s přesahem mnoha generací. Piráti jsou naprosto šokováni způsobem, jakým se OSA snaží naše národní kulturní bohatství zprivatizovat. Toto samozvané občanské sdružení nestydatě začalo vybírat likvidační poplatky za údajná "autorská práva" na lidové písničky, které jsou ze své podstaty zdarma, neboť se měnily a dotvářely po mnoho generací. Stejně tak jejich interpretační podoba a pohybové vyjádření tancem.

Veřejnost je již zvyklá na to, že OSA dlouhodobě aktivně škodí národní kultuře, ovšem jeho poslední kroky, kdy si folklórní soubory musí shánět sponzory, aby za ně zaplatili výpalné, už vyžadují adekvátní reakci.

Pane ministře, stojíte v čele resortu, který má chránit kulturu našeho národa, která se svobodně rozvíjela a šířila po staletí. Kulturu, bez které by nebylo národního obrození a znovuobjevení češtiny. Vyzýváme Vás k jasné akci.

Autorský zákon je ve Vaší gesci a je třeba ho urychleně reformovat, což však procesně představuje příliš zdlouhavý průběh. Vydejte proto urychleně prováděcí vyhlášku, která by OSA znemožnila jeho svévolné absurdní výklady a současnou šikanu folklórních souborů. Nejste-li toho schopen, pak se jako ministr nedokážete o svěřený resort dostatečně postarat a zvažte, zda pro výkon své funkce máte krom politického mandátu i skutečné odpovídající předpoklady.

S pozdravem,

MgA. Dominika Poživilová Michailidu
2.místopředsedkyně Pirátů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…