Pražští radní: Budeme se soudit se společností, která lže a tlačí nás do kouta kvůli Opencard

18.09.2015 6:32

Reakce z Magistrátu Hlavního města Prahy na tvrzení společnosti EMS v souvislosti se stavem projektu Opencard:

Pražští radní: Budeme se soudit se společností, která lže a tlačí nás do kouta kvůli Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Společnost eMoneyServices, s.r.o., (EMS) se dopisem ze dne 17. září 2015 obrátila na členy Rady a Zastupitelstva hlavního města Prahy. Tímto dopisem, který obsahuje množství ostrých slov a zcela zavádějících formulací, se tak EMS pokouší vyvíjet nepřípustný nátlak na hlavní město Prahu a veřejnost, aby souhlasili s takovými způsoby řešení stavu systému Opencard, které by vyhovovaly EMS.

Společnost EMS se snaží vzbudit dojem, že systém Opencard je v havarijním stavu, že dochází k ohrožení osobních údajů uživatelů a veřejných prostředků, a pokouší se podsunout, že hlavní město Praha je tím, kdo brání řádnému a bezproblémovému pokračování v provozu Opencard.

S ohledem na nesmyslnost tvrzení uváděných v dopisu společnosti EMS jsme nuceni je touto cestou uvést na pravou míru.

Společnost EMS opakovaně tvrdí, že hlavní město Praha je tím, kdo klade překážky řešení údajně havarijního stavu systému Opencard, přičemž EMS zcela opomíjí a zamlčuje svojí významnou roli toho, kdo ke vzniku tohoto problému do velké míry přispěl.

„Tvrzení společnosti EMS je lživé. Jedná se pouze o nátlak na Hlavní město Prahu, které po letech nesmyslného plýtvání přestalo s touto společností spolupracovat. Dodali městu totálně nesmyslný systém, za který zinkasovali více než 1,7 miliardy korun, vymáhají po městu dalších 654 miliónů korun a za co? Za pouhou tramvajenku? Vždyť Opencard neplní téměř žádnou jinou funkci. Mnohem funkčnější karty pořídili v Plzni nebo v Karlových Varech za cenu pohybující se v desítkách milionů korun. Umělá panika, kterou společnost EMS vyvolává, je součástí její strategie související s probíhajícími a budoucími soudními spory. Systém je funkční, pokud ho zrovna EMS sama nesabotuje, a za tím si stojím. Nenechám se touto jejich kampaní zahnat do kouta a začít jim platit, jako to udělali moji předchůdci. Jejich nároky jsou absolutně nesmyslné, a proto se budeme soudit,“ prohlásila primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

Systém Opencard v současné době řádně funguje, když vydávání karet řádně probíhá, takže údajná neschopnost města nebo společnosti Operátor OPENCARD, a.s., spravovat systém je zavádějící. Jisté komplikace spojené s provozem systému Opencard jsou dány v prvé řadě skutečností, že po celou dobu poskytování služeb ze strany společnosti EMS nebo jejího právního předchůdce, společnosti HAGUESS, a.s., byly služby záměrně poskytovány tak, aby byla vytvářena co největší závislost hlavního města na dodavateli, čehož výsledkem je zejména tristní stav dokumentace potřebné pro provoz a správu systému. Tvrdí-li tedy EMS, že Praha má problém s provozováním systému Opencard, vystavuje tím zejména vizitku svému přístupu k plnění si smluvních povinností jakožto dodavatele.

Přes tyto skutečnosti dle názoru hlavního města Praha v současné době není, jak sugestivně tvrdí společnost EMS, akutně ohrožen provoz systému Opencard, vydávání karet, či dokonce bezpečnost osobních údajů nebo finančních prostředků spravovaných v systému Opencard.

Není také pravdou, že Hlavní město Praha brzdí jednání se společností EMS o budoucnosti projektu Opencard. Je to právě hlavní město a zástupci společnosti Operátor OPENCARD, a.s., kteří aktivně iniciují pracovní schůzky se společností EMS, na nichž v rámci právních a technických možností hledají udržitelné řešení.

Hlavní město však rozhodně nemůže přistoupit na veškeré podmínky kladené ze strany EMS, jejichž přemrštěnost je doložena mj. zjevně excesivními nároky vznesenými proti Hlavnímu městu Praze a společnosti Operátor OPENCARD, a.s., a vynakládat tak zcela neefektivně a protizákonně veřejné prostředky. Tvrdí-li EMS, že Hlavní město Praha není schopno provozovat systém Opencard a není ochotné jednat o nárocích narovnání nároků EMS, je tím zejména myšleno, že Hlavní město Praha není ochotné přistoupit na zjevně neoprávněné a nesmyslné požadavky EMS. Hlavní město Praha setrvává na stanovisku, že veškeré oprávněné a nesporné nároky (např. platby za licence) jsou řádně uhrazeny. Co se týče servisního zásahu EMS provedeného v červenci 2015, společnost Operátor OPENCARD, a.s., již několikrát, bohužel bez odezvy, vyzývala EMS k vyčíslení nákladů spojených s tímto zásahem.

Rovněž jakákoli tvrzení společnosti EMS o tom, že Praze snad vzniká škoda v podobě nevyužívání komerčního potenciálu Opencard, jsou jen mlžením a zavíráním očí před, analýzami zpracovanými pro Prahu potvrzenou, skutečností, že komerční uplatnění Opencard nebo jeho kmene uživatelů způsobem a v rozsahu, jak je prezentovaný ze strany EMS, je čistě iluzorní.

Hlavní město Praha tak musí důrazně odmítnout tvrzení EMS, že Praha je tím, kdo klade překážky vyřešení budoucnosti projektu Opencard, nebo snad jediným, kdo nese vinu za stav tohoto systému. Je to právě společnost EMS, která se klamavými tvrzeními, jako jsou prezentovány v dopisu ze dne 17. září 2015, snaží vyvolat atmosféru obav o bezpečnost projektu Opencard, do něj vložených veřejných prostředků a osobních údajů, která by snad měla vyhovovat tomu, aby město přistoupilo i na zcela nevýhodné podmínky v rámci jednání se společností EMS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.