Pražští zelení: Maršmeloun odporuje smlouvě

16.04.2015 4:31

Široká veřejnost se o kontroverzní výstavbě v centru města dozvídá až ve chvíli, kdy projekt prošel všemi fázemi územního řízení.

Pražští zelení: Maršmeloun odporuje smlouvě
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Takový postup pražská SZ považuje za nepřijatelný. Projekt se navíc nepodobá tomu, který byl součástí smlouvy mezi magistrátem a developerem z roku 2007. Praze chybí podrobnější územně plánovací dokumentace, která by takovýmto případům předcházela.

Stavba soukromého investora se má realizovat na parcelách stávajícího parkoviště za Anežským klášterem, z nichž skoro všechny jsou v majetku Hlavního města Prahy. Investor má projekt realizovat na základě téměr 10 let staré smlouvy s hlavním městem.

„Projektová dokumentace, která tvoří závaznou přílohu smlouvy mezi hlavním městem Prahou a investorem, prezentovala zcela odlišný objekt, než ten, který dnes vidíme na vizualizacích. V současné době nechávám prověřit zda tímto smlouva s investorem nebyla porušena; byl by to totiž jasný impulz k odstoupení od smlouvy ze strany MHMP,“ uvádí náměstek primátorky Matěj Stropnický.

V historických lokalitách by podle zelených měla vždy existovat podrobnější územně plánovací dokumentace, která by stanovila přesnější požadavky využití území a konkrétní limity povolovaných staveb.

„Je ostuda minulých pražských koalic, že na takto významné a choulostivé místo v Praze není již dávno zpracovaný regulační plán. Investoři tak mohou přímo v jedné z nejcennějších lokalit Evropy stavět skoro cokoliv a veřejnost na to nemá prakticky žádný vliv,“ uvádí člen pražské krajské rady SZ Matěj Žaloudek.

V řešení otázek územního rozvoje a výstavby je podle zelených třeba vystupovat nad rámec zákona, nejen vyvěšovat výzvy k podávání připomínek na úřední desku, ale jít v těchto věcech veřejnosti naproti, aktivně ji informovat a motivovat ke spoluúčasti na vytváření veřejného prostoru.

„Nejde jen o to, že zde selhala pražská památková péče ochromená dlouholetou vládou ODS, vina leží i na vedení Městské části Praha 1, která neprosazovala regulační plány, nevyjadřovala se k nevhodnosti stavby z pozice účastníka řízení a především o tom, co hrozí, řádně neinformovala veřejnost,“ dodáváFilip Pospíšil, zastupitel za Zelenou pro jedničku.

Smlouva mezi HMP a developerem:http://obcanskymonitoring.cz/wp-content/uploads/2015/04/Anezsky-klaster-Smlouva-o-budouci-kupni-smlouve.pdf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…