Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes v Berlíně odhalil pamětní desku Antonína Hampla

20.05.2016 18:57

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka dnes v Berlíně spolu s braniborským premiérem Dietmarem Woidkem a ředitelem Památníku německého odboje Johannesem Tuchelem slavnostně odhalili pamětní desku Antonínu Hamplovi, významnému představiteli meziválečné Československé republiky.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes v Berlíně odhalil pamětní desku Antonína Hampla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Pamětní deska je umístěna u věznice Alt Moabit, kde Antonín Hampl 17. května 1942 zemřel na následky opakovaného mučení.

„Antonín Hampl je pro mě vzorem demokrata, který neustoupil totalitě, zůstal věrný ideálům svobody a demokracie, do poslední chvíle hájil humanismus a sociálně spravedlivou společnost. Nacisté se ho báli, stejně jako myšlenek, které reprezentoval. Proto ho uvěznili a utýrali. Komunisté se ho pak po roce 1948 pokusili vymazat z našich národních dějin. Hampl byl přitom jednou z nejvýznamnějších postav Masarykovy a Benešovy první republiky, reformista, který se zasloužil o její moderní sociální charakter. Jsem hrdý na to, že jako jeho následovníci dnes můžeme přispět k tomu, aby jeho památka a odvaha byly trvale připomínány i tady, v Berlíně“, uvedl předseda ČSSD Sobotka.

Slavnostního odhalení pamětní desky se dnes kromě předsedy vlády ČR a braniborského premiéra zúčastnili také další čelní představitelé německé i české sociální demokracie. Z české strany například ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, předseda Senátorského klubu ČSSD Petr Vícha, místopředseda ČSSD Martin Starec či bývalý premiér Vladimír Špidla. Po slavnostním odhalení pamětní desky se uskutečnila česko – německá diskuse na téma „Svoboda v Evropě: Zkušenosti sociální demokracie z odboje proti nacismu“.

Antonín Hampl byl aktivním odborářem, v letech 1924 až 1938 předsedou Československé sociálně demokratické strany dělnické,  1919-1920 ministrem veřejných prací a v letech 1920-1939 poslancem Národního shromáždění. Stál v čele konsolidace a obnovení vlivu sociální demokracie po odchodu radikálního komunistického křídla. Jako člen tzv. Pětky se zásadním způsobem podílel na rozvíjení a udržování demokratického režimu masarykovské první republiky, na její vysoké úrovni parlamentarismu, zdravotního, sociálního a právního systému. Po obsazení Československa se aktivně zapojil do odboje.  Byl dvakrát zatčen a v roce 1941 převezen do věznice Moabit v Berlíně. Zde také, 17. května 1942, na následky fyzických a duševních útrap z opakovaného mučení, zemřel.

Autorem pamětní desky je akademický sochař Lubomír Macháň. Deska je kompletně vyrobena z bronzu, váží více než 70 kg a její výroba trvala několik měsíců. Lubomír Macháň při její výrobě postupoval klasickým způsobem, od sádrového odlitku busty Antonína Hampla, přes model pamětní desky až po samotné vyhotovení. Umístění pamětní desky s texty v češtině a němčině je společným projektem ČSSD a SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…