Předseda Svobodných Mach se dohodl na spolupráci s Nigelem Faragem (UKIP)

27.02.2014 5:43

Předseda Svobodných Petr Mach se tento týden sešel ve Štrasburku s Nigelem Faragem, předsedou Strany za nezávislost Spojeného království (UKIP).

Předseda Svobodných Mach se dohodl na spolupráci s Nigelem Faragem (UKIP)
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Cílem setkání bylo zahájit užší spolupráci, vzájemnou podporu UKIP a Svobodných a prodiskutovat politickou situaci v České republice před volbami do Evropského parlamentu.

Během jednání si oba předsedové stran vyjasnili ambice a cíle, se kterými do voleb jdou. Ukázalo se, že Svobodní mají s UKIP možná nejvíce společných programových bodů ze všech evropských politických uskupení. V různých zemích Evropy se totiž očekává kandidatura množství stran s kritickým postojem vůči EU, avšak jen málokterá otevřeně říká, že Evropská unie má alternativu a je možné ji opustit, jako jsou o tom přesvědčeni Mach i Farage. Zároveň je také společnou inspirací představa o následném fungování Evropy bez EU.

Obě strany vidí Evropskou organizaci volného obchodu (EFTA) jako plnohodnotnou alternativu spolupráce národů, bez centrální autority, která má tendenci vše řídit. „Unie je byrokratický orgán, který Evropa ke svému fungování nepotřebuje. Volný obchod a zahraniční vztahy vytvářejí lidé, není to věcí politiků. Jejich úkolem je pouze neklást tomu překážky,“ řekl k této věci Nigel Farage. Petr Mach dále dodává, že motivací nejsou nějaké nacionalistické pohnutky nebo nenávist vůči unii jako takové. Jsou to právě touha po možnosti svobodně obchodovat, žít bez tisícovek zbytečných nařízení, přemíry nesrozumitelných zákonů a vidět Evropu, kde se úspěch posuzuje podle jiných měřítek než schopnosti získat dotace.

Nigel Farage podporuje Svobodné ve snaze uspět ve volbách do Evropského parlamentu a UKIP je připravena se Svobodnými po volbách spolupracovat. Myšlenka jednotné Evropy je reálná. Musí však být založena na dobrovolnosti a přirozených vztazích, ne uměle vytvořeném a nařízeném evropanství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.