Předseda vlády: Cílem je, abychom hráli do poslední minuty. Abychom využili čas

10.11.2016 19:15

Odpověď premiéra na ústní interpelaci na 50. schůzi sněmovny 10. listopadu 2016:

Předseda vlády: Cílem je, abychom hráli do poslední minuty. Abychom využili čas
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Platí, že se sejdu se všemi členy vlády. Tuším, že během příštích 14 dnů by ty schůzky mohly být všechny naplánovány. To, co je mým cílem, je, abych se všemi členy vlády mluvil o tom, co ještě je potřeba udělat. Vládě zbývá 10, 11 měsíců do konce mandátu. A já bych chtěl, aby bylo jasno, jaké budou priority vlády, aby v tom měli jasno všichni členové vlády. Takže zaprvé: scházím se všemi členy vlády, budu s nimi mluvit o tom, co se povedlo, nepovedlo, jak vypadá legislativní plán vlády, co ještě příští rok budeme chtít udělat. Také myslím vám je jasné, že věci a zákony, které vláda nepošle v zásadě do konce letošního roku do legislativního procesu do Poslanecké sněmovny, tak už reálně nemají příliš šancí na to, aby mohly být do konce volebního období schváleny. Takže to, co já bych chtěl, aby bylo jasné, na co se bude vláda soustředit, a co jsou priority jednotlivých ministrů. A samozřejmě budeme také průběžně řešit věci, které souvisí se spoluprací mezi jednotlivými resorty.

Zadruhé. Já jsem se jasně vyjádřil, a to platí, že provedu změny v té části vlády, kterou nominovala sociální demokracie. Předpokládám, že ty změny by měly být provedeny v horizontu měsíce. To znamená, ne že se rozhodnu do začátku prosince, ale byl bych rád, kdyby ty změny byly provedeny do začátku prosince. A takto také budu postupovat i směrem k předložení návrhu prezidentu republiky a chci, aby prezident republiky byl ten první, kdo bude informován o tom, u kterých členů vlády dojde ke změně, a kdo tyto členy vlády nahradí.

Pokud jde o členy vlády, které nominovali lidovci a ANO. Tady respektuji koaliční smlouvu, a ta koaliční smlouva jasně říká, že změny, které se týkají nominantů, musí být dohodnuty s příslušnou politickou stranou. Já myslím, že to tak bylo i v minulosti, kdy jsme tady měli koaliční vlády, tak vždycky to bylo založeno na tom, že to byla koaliční strana, která vysílala své ministry do vlády, a nebylo to tak, že by někdo této koaliční straně diktoval, koho má nebo nemá do té vlády vyslat.

Takže toto respektuji, nicméně na závěr těch schůzek tak, jak je mám naplánovány, se chci sejít i s místopředsedy vlády, to znamená s Andrejem Babišem a s Pavlem Bělobrádkem. Chci s nimi vyhodnotit ty moje rozhovory, které budu mít individuálně s jednotlivými ministry, a chci se pobavit o tom, co udělat pro to, aby vláda dobře fungovala až do konce svého mandátu. Takže co je mým cílem? Cílem je, abychom hráli do poslední minuty, abychom využili čas, který máme k dispozici. Já myslím, že se nemusíme přít o to, že ne všechno ještě bylo dokončeno, ne všechno bylo doděláno. Je tady spousta věcí exekutivního charakteru.

Jestli chcete nějaký příklad, který je důležitý, tak jsou to evropské fondy v příštím roce. To je odpovědnost celé řady členů vlády napříč vládou, a jsou to věci, které jsou exekutivní. Další příklad, příprava dopravních staveb. To je přece věc, která nás tady všechny trápí, je často diskutována (odkašlání) pardon na půdě Poslanecké sněmovny, a vyžaduje spolupráci mezi několika resorty napříč politickými stranami. Takže tolik jenom k té věci, na kterou jste se ptal.

Můj cíl je, aby eventuální změny proběhly v horizontu jednoho měsíce, aby do diskuse byly zapojeny všechny tři koaliční strany. A mým cílem je, aby i ti ministři, kteří jsou nominováni za sociální demokracii, odváděli ve vládě práci až do samého konce mandátu. Děkuji.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce