Premiér Babiš: Bylo by dobré konečně vystupovat v Evropském parlamentu jednotně

27.05.2019 19:46

Vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 27. května 2019 schválila návrh novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, kterou zpřísňuje podmínky pro chovatele. Odsouhlasila také balíček daňových změn, kterým chce mimo jiné zvýšit spotřební daně z lihu a tabáku a více zdanit i provozovatele hazardních her.

Premiér Babiš: Bylo by dobré konečně vystupovat v Evropském parlamentu jednotně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Návrh novel některých daňových zákonů, který připravila vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová, zvyšuje sazbu spotřební daně z tvrdého alkoholu o zhruba 13 procent a z tabákových výrobků, surového tabáku a ze zahřívaných tabákových výrobků o zhruba 10 procent. Změnit se mají i daně z hazardních her, přičemž vláda chce odstupňováním výše daní zohlednit míru společenské škodlivosti. Konkrétně se má změnit sazba z 23 na 25 procent pro dílčí daň z kurzových sázek, totalizátorových her, tombol a turnajů malého rozsahu a z 23 na 30 procent pro dílčí daň z loterií, bing a živých her. U technických her zůstane sazba na 35 procentech. Kabinet chce zároveň prosadit i zdanění samotných hráčů – ti by nově u výher nad 100 000 museli platit patnáctiprocentní daň, což by se týkalo i účtenkové loterie.

Vláda si od tohoto kroku slibuje omezení konzumace alkoholu a tabákových výrobků a také další potlačení hazardu v České republice. Zároveň se zvýší příjmy do státního rozpočtu. Jen u zdanění výher Ministerstvo financí odhaduje příjem ve výši zhruba 3,6 miliardy korun. Změní se i způsob stanovení rezerv u pojišťoven podle evropské směrnice. Vláda také u daně z nemovitostí osvobodí z placení daně pozemky, které slouží jako remízky, meze a další krajinné prvky související s ochranou životního prostředí či se zadržováním vody v krajině. Více v tiskové zprávě Ministerstva financí ZDE.

Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání přichází mimo jiné s definicí množírny, která zahrnuje i již existující zákaz chovu zvířat v nevhodných podmínkách. V zákoně má být výslovně uveden zákaz chovat nebo rozmnožovat psy nebo kočky v množírně a zpřísňují se i další podmínky chovu většího množství psů a koček. Upravuje a zpřesňuje se například povinnost chovatele zajistit, aby jeho zvíře nezranilo či neusmrtilo zvíře jiného chovatele.

Návrh zákona obsahuje také zpřísnění podmínek pro chovatele druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči – tzv. zvířata v zájmových chovech – a zavádí i licenci k provádění veřejného vystoupení s vybranými druhy šelem a jejich rozmnožování za účelem veřejného vystoupení. Přestupky na úseku ochrany zvířat mají být nově zavedeny do evidence přestupků vedené Rejstříkem trestů. Další podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva zemědělství ZDE.

Vláda se zabývala také nadcházející cestou premiéra Andreje Babiše do Bruselu na neformální večeři hlav států a předsedů vlád v úterý 28. května. Představitelé evropské sedmadvacítky se sejdou poprvé po volbách do Evropského parlamentu. „Hlavní debata určitě bude o personálních změnách v evropských institucích, to znamená parlamentu, Evropské rady a Evropské komise. Myslím si, že by bylo dobré, abychom v Evropském parlamentu konečně vystupovali jednotně a prosazovali české zájmy bez ohledu na to, v jakém jsme politickém uskupení,“ prohlásil předseda vlády.

Ministři schválili také návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, která posiluje postavení ředitelů škol jako manažerů, především v oblasti zaměstnávání učitelů jak všeobecně-vzdělávacích předmětů, tak učitelů ve středním odborném školství, tzv. odborníků z praxe. Ředitel bude mít možnost uznat na dobu nejvýše tří let předpoklad odborné kvalifikace učitele absolventům jakéhokoli magisterského studijního programu pro výuku všeobecně-vzdělávacích předmětů na druhém stupni základních škol a ve středních školách a dále odborníkům z praxe, pokud jejich praxe v oboru odpovídá charakteru vyučovaného předmětu. Měl by mít také větší pravomoci v otázce dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.

Novela by měla pomoci vyřešit nedostatek učitelů na školách, především učitelů odborného výcviku ve středním odborném vzdělávání, a zvýšit zapojení odborníků z praxe do výuky. Zákon má platit od 1. července 2020 s výjimkou ustanovení o adaptačním období učitele, které by mělo vstoupit v platnost až od 1. ledna 2021.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.