Premiér Babiš: IKEM je unikátní pracoviště, které patří ke světové špičce v Evropě v transplantacích

01.11.2019 9:41

Premiér Andrej Babiš navštívil IKEM v Praze, s vedením jednal o investici za 1 miliardu korun.

Premiér Babiš: IKEM je unikátní pracoviště, které patří ke světové špičce v Evropě v transplantacích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem navštívili ve čtvrtek 31. října 2019 Institut klinické a experimentální medicíny v Praze. S vedením nemocnice jednali o investici, která je vyčíslena na více než 1 miliardu korun. Nově vybudované kapacity zlepší podmínky pro poskytování zdravotní péče pro pacienty z celé České republiky.

Dva nové pavilony umožní IKEM rozšířit kapacity zejména pro transplantační a kardiovaskulární programy. Výstavba pavilonů G1 a G2 bude trvat 2,5 roku a přinese IKEM v jedné části 7 a v druhé části 4 nová podlaží s více než 14 564 m2 nových ploch.

„IKEM je unikátní pracoviště, které patří ke světové špičce v Evropě v transplantacích. Jsem moc rád, že jsem se na dnešní schůzce dozvěděl, že počet transplantací provedených v minulém roce, řadí IKEM do první trojky v Evropě. To potvrzuje, že máme jedny z nejlepších lékařů na světě v kardiologii a transplantacích. Je skvělé, že u projektu je jasný harmonogram, kdy se začne, kdy se bude soutěžit a že se otevře v roce 2023. Myslím, že si lékaři, sestřičky, pomocný personál a hlavně pacienti zaslouží, aby měli tu nejlepší péči,“ řekl Andrej Babiš po jednání na tiskové konferenci.

Podle statistik posledních deseti let rostou zdravotnické výkony v IKEM rychlým tempem. Zatímco v roce 2008 bylo v institutu transplantováno 333 orgánů, loni už jejich počet přesáhl 500. IKEM se tak stará o necelých 5 000 transplantovaných. V ambulancích personál ročně ošetří 11 500 lidí, na lůžkových odděleních je každý rok hospitalizováno 162 500 pacientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

21:03 Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Posl…