Premiér Babiš: Praha ať si klidně staví byty

02.12.2018 17:34

Komentář na facebookovém profilu k návrhu na vybudování vládní čtvrti

Premiér Babiš: Praha ať si klidně staví byty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Možná už jste zaznamenali v médiích, že navrhuju vybudovat na okraji Prahy v Letňanech vládní čtvrť.

Naši úředníci častokrát sedí v krásných budovách na těch nejprestižnějších adresách, které se ale musí draze udržovat, jsou energeticky nehospodárné a ještě k tomu ani svou kapacitou nestačí. Takže JEN NA PRONÁJMECH dalších kanceláří v soukromém vlastnictví vyhodí náš stát každý rok půl miliardy.

Tak mám nápad. Ty úžasné kulturní památky, které vybudovali naši předkové a ve kterých sedí úředníci a ministři, pojďme proměnit na muzea a galerie, a zpřístupnit je veřejnosti. Jiné zase prodat na byty, které v Praze chybí. A za které můžeme inkasovat atraktivní cenu.

V Praze sedí 37 000 úředníků a my máme v plánu asi 10 000 z nich přesunout na okraj Prahy, na stanici metra v blízkosti obchodního centra Letňany, v blízkosti D1 a na okruhu, což jim jednak zlepší pracovní podmínky, a za druhé, samozřejmě, bude to i pro občany a firmy výhodnější, nebudou muset chodit na úřady do centra města, kde nemají kde parkovat.

Takže čísla.

Já jsem přišel do politiky jako hospodář a ani po těch pěti letech jsem si nenechal rozmluvit, že 1+1 = 2. Takže si to pojďme spočítat.

Velmi hrubá kalkulace:
Vybudovat novou vládní čtvrť pro 10 tisíc úředníků bude stát 10 miliard.
Za prodej budov v centru města získáme 7,5 miliard.
Jsme 2,5 miliardy v mínusu, ALE…
každý rok ušetříme 0,5 miliardy za pronájem, tedy 2,5 miliardy za pět let.

A máme peníze zpátky. Za pět let!

A to jsem ani nezapočítal další výdaje, kterých bychom se přesunem do Letňan zbavili.

Podle odhadů spolknou v následujících pěti letech tyhle historické budovy, kde teď naši úředníci sídlí, 13 miliard korun za provoz a údržbu a ještě dalších 7 miliard budou potřebovat na rekonstrukce. V nákladech prostě nemůžou konkurovat současným úsporným budovám, které bychom nechali postavit těmi nejmodernějšími technologiemi.

Takže jsem už udělal první krok. Nabídl našemu hlavnímu městu výměnu:
16 pozemků v lokalitě Letňan o výměře 354 tisíc metrů čtverečních za cca 350 milionů Kč, by s námi Praha vyměnila za areál Veleslavína, o který má velký zájem. V dražbě byl za vyvolávací cenu 382 milionů.

Nežádáme o žádnou pomoc. Pozemek si můžeme koupit, ale podle mě ta výměna dává smysl.

Je to projekt, který ulehčí přístup občanům, firmám, institucím a starostům, třeba přístup k ministerstvu pro místní rozvoj, úředníkům to vylepší pracovní podmínky a všichni ušetříme.

Uvidíme, jestli nás nové vedení Prahy podpoří, nebo bude proti. No, řekněme si upřímně, že od revoluce jsme toho tady v Praze moc známého nepostavili. A může to být zajímavý architektonický objekt světového významu. Bohužel můj plán s Frankem Gehrym na podobné muzeum, jako je Solomon R. Guggenheim Museum v Bilbau, nebo Fondation Louis Vuitton v Paříži, mi bývalé vedení Prahy odmítlo. Mohla tam být Muchova Slovanská epopej.

Tohle je navíc jedinečná šance, jak zachránit všem nám daňovým poplatníkům astronomické částky.

A Praha ať si klidně staví byty. Adriana Krnáčová jim nechala na účtech 43 miliard, mají skvělou finanční pozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…