Premiér Babiš: Snažíme se zamezit jakémukoliv obnovení omezení pohybu přes hranice

09.09.2020 22:08

Premiér Babiš se ve Vídni zúčastnil jednání ve Slavkovském formátu.

Premiér Babiš: Snažíme se zamezit jakémukoliv obnovení omezení pohybu přes hranice
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Předseda vlády Andrej Babiš jednal ve středu 9. září 2020 ve Vídni s rakouským spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem a slovenským premiérem Igorem Matovičem o možnostech spolupráce ve Slavkovském formátu a aktuálních evropských otázkách.

Vedle možností spolupráce ve Slavkovském formátu, který vznikl v roce 2015 jako platforma posílené regionální spolupráce České republiky, Rakouska a Slovenska, byly hlavními tématy jednání současná situace ohledně pandemie covid-19, příprava nadcházející mimořádné Evropské rady, reforma migrační a azylové politiky EU a brexit.

„Jsem velmi rád, že se dnešní jednání podařilo uskutečnit, protože úzká koordinace se sousedy je v dnešní složité době zcela zásadní,“ řekl po jednání premiér Babiš.

Většina států Evropy nyní čelí opětovnému nárůstu případů onemocnění covid-19, a tak se premiéři věnovali spolupráci v boji s ním na úrovni EU a diskutovali také o národních strategiích a přijímaných opatřeních. „S kolegy jsme si dnes vyměnili nápady pro boj proti onemocnění covid-19. Věřím, že pokračování včasné a intenzivní koordinace na regionální a evropské úrovni pomůže zamezit jakémukoliv obnovení omezení pohybu přes hranice,“ uvedl premiér.

Dalším z hlavních témat jednání byla příprava nadcházející mimořádné Evropské rady, která se uskuteční v Bruselu ve dnech 24. a 25. září 2020. Lídři EU se na tomto zasedání budou primárně zabývat zahraničněpolitickými a hospodářskými otázkami a vnitřním trhem. Evropská rada bude diskutovat také o aktuálních zahraničněpolitických otázkách, především situaci ve východním Středomoří a vztahům s Čínou. „Je pro nás důležité, aby byla EU v těchto otázkách jednotná,“doplnil Andrej Babiš.

Premiéři během jednání dále hovořili také o reformě migrační a azylové politiky, která bude v příštích měsících předmětem diskuzí na evropské půdě. „Na migraci máme s kolegy velmi podobný názor. Povinné relokace jsou už passé, více se musíme soustředit na ochranu vnějších hranic nebo urychlení návratů,“ konstatoval premiér Babiš.

Posledním tématem setkání ve Slavkovském formátu byl brexit. Premiéři se shodli, že hlavní vyjednavač EU Michel Barnier má stále plnou podporu a že rozhodující je nyní přístup Spojeného království.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…