Premiér Babiš: Stát získal zpět kontrolu nad lithiem prostřednictvím firmy ČEZ

25.08.2021 20:50 | Zprávy

České produkty s využitím českého lithia, záměr, na kterém spolupracuje veřejný, akademický i soukromý sektor

Premiér Babiš: Stát získal zpět kontrolu nad lithiem prostřednictvím firmy ČEZ
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze, společnost ČEZ a další subjekty řeší celý produkční řetězec pro využití lithia z Cínovce. Zabývají se přípravou těžby cinvalditu, metodou získávání lithia z této slídy, vybudováním gigafactory na výrobu baterií pro elektromobily a velkokapacitní úložiště elektřiny. České lithium v českých rukou by se tak mělo maximálně zhodnotit právě v České republice. Jde o významný obchodní potenciál v automobilovém průmyslu a energetice nejen vzhledem k postupnému omezování spalovacích motorů.

Průmysl, zásoby a těžba

Na Cínovci v Ústeckém kraji se nachází ložisko lithné slídy cinvalditu. Chce ji těžit firma Geomet, která patří pod společnost ČEZ. Nyní se dokončuje geologický průzkum a zpracovává studie proveditelnosti, která by měla být hotová příští rok v květnu. „

Český stát získal zpět kontrolu nad českým lithiem, a to prostřednictvím firmy ČEZ, kde máme majoritní podíl. Vstoupili jsme navýšením kapitálu téměř ve výši 30 milionů eur do firmy Geomet, kde měl European Metals Holdings stoprocentní účast, a tím jsme splnili náš slib. A pokud si novináři z toho stále dělají srandu, tak doufejme, že teď už přestanou. Protože my samozřejmě sliby plníme,“ říká premiér Andrej Babiš.

Aktuálně se řeší metoda, jak lithium z cinvalditu získávat. Jde o klíčovou věc proto, aby byl tuzemský projekt konkurenceschopný. V Evropě jsou totiž i jiné zdroje lithia, například v Srbsku, Finsku či Portugalsku a v dalších zemích se dělají průzkumy. Česká republika však vždy byla silná v automobilovém průmyslu. Pozici si je třeba nejen udržet, spíš si ji zlepšit, s čímž může pomoci právě cínovecké lithium.

„V ČR tak vzniká ve spolupráci s ČEZ unikátní hodnotový řetězec, který nemá obdoby, protože my bychom byli schopni zvládnout těžbu lithia, zpracování lithia, následně jeho dodávky do gigafactory,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Pro úplnost, továrnu chystáme v kapacitě 25 až 55 gigawatt hodin a kapacita lithia na Cínovci by mohla být okolo 30 gigawatt hodin. To znamená, že v podstatě vše by se dalo zpracovat jenom v rámci této gigafactory.“

Projekt a úpravárenská metoda

Projekt získávání lithia z Cínovce nyní postupuje do další fáze. V ní se ověří technický postup výroby v poloprovozních podmínkách a na pilotních testovacích linkách. Zpracovatelské technologie se porovnávají, co do výnosu prvků a ekologičnosti. I tady hrají Češi důležitou úlohu, jednou z cest by mohla být unikátní úpravárenská metoda vyvinutá VŠCHT.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Volba předsedy komise bude zřejmě složitější než v minulosti

17:04 Niedermayer (TOP 09): Volba předsedy komise bude zřejmě složitější než v minulosti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k procesům v EP po volbách.