Premiér Babiš: V krizi se vždy spoléháme na armádu a nikdy nezklame

20.09.2020 10:29

Dny NATO a Dny Vzdušných sil AČR jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Mottem akce je „Naše bezpečnost není samozřejmost a bez bezpečnosti není prosperita“, a proto je jejím hlavním cílem prezentovat široké veřejnosti armádní techniku, jak naši, tak spojenců.

Premiér Babiš: V krizi se vždy spoléháme na armádu a nikdy nezklame
Foto: FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Letošní 20. ročník se kvůli koronaviru musel obejít bez diváků. Zatímco loni na plochu u letiště během dvou dnů přišlo 220 tisíc diváků, letos do areálu veřejnost nesměla a lidé tak mohli zajímavý program sledovat alespoň v TV nebo na internetu.

Ministr vyzdvihl práci vojáků v době pandemie

„Právě vojákům, policistům, hasičům, jakož i zdravotníkům a hygienikům chceme na této velkolepé přehlídce vyjádřit naše uznání za jejich nasazení v době koronavirové krize. V neposlední řadě děkuji také zástupcům Spojených států amerických a dalším aliančním partnerům, že navzdory pandemii můžeme opět naší veřejnosti představit, že jsme v rámci NATO jednotní a připravení se společně bránit,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar a vzdal hold všem, kteří pomáhají.

Na armádu se často zapomínalo, investice jsou třeba

Při slavnostním zahajovacím ceremoniálu byla na letišti oceněna vyjma příslušníků AČR i řada záchranářů a příslušníků bezpečnostních sborů za nasazení během jarního nouzového stavu. Další stovky lidí budou oceněny v neděli.

Premiér Andrej Babiš neopomenul zmínit úlohu armády, ale také potřebu modernizací a investic, které zaručí naši připravenost a odhodlanost plnit závazky vůči Alianci. „Covid jen potvrzuje to, co už dávno víme. V krizi se vždycky spoléháme na armádu, a to nejenom já, vláda, ale celá naše společnost. Všichni víme, že armáda nás nikdy nezklame. V minulosti armáda doplácela na finanční škrty. Dnes je tomu jinak. Víme, že armádu potřebujeme, a že bez investic by se nám časem rozpadla,“ uvedl premiér Babiš.

Ten dále zmínil největší novodobou investici v podobě akvizice nových bojových vozidel pěchoty pro 7. mechanizovanou brigádu a také blížící se konec leasingu letounů Gripen. „Jde o velkou investici, ale také o investici, která měla proběhnout už dávno,“ prohlásil. Gripeny slouží v armádě patnáct let a jejich leasing vyprší v roce 2027. „Začíná být nejvyšší čas poohlížet se po tom, jak nadále zajišťovat suverenitu našeho vzdušného prostoru,“ dodal předseda vlády.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

Seskoky výsadkářů, ale i ukázka techniky spojenců

Nejen při zahájení byly k vidění seskoky výsadkářů. Německé letectvo si připravilo ukázku simulace doplnění paliva za letu z letounu Airbus A400M Atlas a dvojici českých Gripenů. Tato unikátní ukázka přinesla divákům pohled, který je obvyklý jen pro posádky zmíněných letounů.

České armádní nadzvuky se představily na nebi i v řadě dalších ukázek, včetně mistrné pilotáže mistra světa v Red Bull Air Race Martina Šonky se strojem EXTRA-300 a pilota stíhacího letounu Gripen Iva Kardoše. Při jejich vystoupení se tajil dech a piloti při své show dokázali, že i malý akrobatický speciál se může na metry přiblížit stíhacímu stroji a společně pak ovládnout nebe při ukázce nejvyšší pilotáže. Z letecké techniky Armády ČR pak nechyběla ani ukázka strojů L-159 Alca, které operují z 21. základny taktického letectva.

Historie i současnost

Vyjma vzdušných ukázek bylo možné shlédnout řadu pozemních vystoupení: prezentoval se bojový výsadek 43. výsadkového praporu AČR s jednotkou AGAT polských speciálních sil, dále útok na postavení nepřítele pod taktovkou 7. mechanizované brigády, nechyběl ani 102. průzkumný prapor při simulaci přepadu průzkumnou skupinou, které sekundovala letecká technika v podání vrtulníků Mi-171 z 22. základny vrtulníkového letectva.

Z historických ukázek byla k vidění rekonstrukce druhoválečných bojů o Štítinu, kde několik desítek členů klubů vojenské historie představovalo rudoarmějce, československé vojáky a urputně se bránící německé vojáky. Celkem se do ukázek zapojilo přes 400 vojáků se 140 kusy techniky napříč útvary Armády ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…