Premiér Babiš si prohlédl Ejpovický tunel, který bude nejdelším železničním tunelem v ČR

21.09.2018 16:53

Dnes navštívil předseda vlády ČR Andrej Babiš místo výstavby Ejpovického tunelu.

Premiér Babiš si prohlédl Ejpovický tunel, který bude nejdelším železničním tunelem v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem a generálním ředitelem Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Jiřím Svobodou mluvili o plánovaném otevření tunelu, kterým první vlaky projedou už 15. listopadu 2018.

Oba tubusy tunelu budou naplno využity od změny jízdních řádů, které vstoupí v platnost 9. prosince letošního roku. Po zprovoznění půjde o nejdelší železniční tunel v České republice.

„Tunel je skvělý. Nejde jen o zvýšení přepravní rychlosti a snížení doby cestování, ale významně se zvýší i bezpečnost a komfort cestování na této trase. Jistě víte, že hlavním pilířem programu této vlády je zlepšit dopravní infrastrukturu, konečně dotáhnout klíčovou páteřní dálniční síť a zajistit přípravu výstavby vysokorychlostních železnic,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Díky tunelu se zvýší traťová rychlost se až na 160 km/h a výhledově až na 200 km/h. Na trati jsou mimo jiné instalovány moderní zabezpečovací zařízení a postaveny nová bezbariérová nástupiště.

Na financování nákladů stavby, které dosáhly zhruba 6,8 miliardy korun, se částkou 3,5 miliardy korun podílel Fond soudržnosti v rámci operačního programu Doprava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…