Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastní jednání Evropské rady v Bruselu

23.10.2014 11:01

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes a zítra zúčastní jednání Evropské rady v Bruselu. Hlavním tématem summitu bude klimaticko-energetický rámec EU do roku 2030. Lídři EU se budou věnovat také hospodářské situaci osmadvacítky a aktuálním zahraničně-politickým tématům.

Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastní jednání Evropské rady v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Šéfové států a vlád budou projednávat konečnou podobu dohody o klimaticko-energetickém rámci do roku 2030. Po více než půlročních intenzivních jednání by dohoda členských států měla stanovit dlouhodobé cíle Unie v oblasti energetiky a ochrany klimatu.

Česká republika podporuje klíčovou část dohody balíčku 2030, a to stanovení závazného cíle ke snížení emisí skleníkových plynů ve výši 40 procent oproti roku 1990. Závazek snížení emisí musí být z pohledu ČR doprovázen kompenzacemi na principu solidarity a sdílení nákladů mezi členskými státy.

O dalších dvou cílech v oblasti energetické účinnosti a využívání energie z obnovitelných zdrojů je česká vláda připravena vyjednávat, nicméně je přesvědčena o tom, že by tyto cíle měly být pouze na evropské úrovni. U obou cílů bude ČR zároveň požadovat jasné záruky, že nebudou převedeny do cílů národních.

Česká republika bude svůj postup při jednání o balíčku 2030 koordinovat se státy Visegrádské skupiny, Rumunskem a Bulharskem.

Evropská rada se bude zabývat také hospodářskou situací v Evropě, a to konkrétně otázkou podpory investic. Vláda bude usilovat o to, aby se diskuse zaměřila na nejen na maximální využití existujících prostředků na podporu investic, ale také na zjednodušení pravidel u existujících investičních nástrojů.

Závěrečná část summitu bude patřit aktuálním zahraničně politickým tématům, a to konkrétně situaci na Ukrajině, koordinaci společného postupu proti šíření viru Ebola a vývoji v Sýrii a Iráku.

Dvoudenní summit EU bude posledním pod vedením předsedy Evropské rady Hermana van Rompuye, kterého 1. prosince 2014 vystřídá někdejší polský premiér Donald Tusk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.