Premiér Fiala: Naši lékaři provádějí v Ghaně zákroky, na které kapacity místních nestačí

10.11.2023 10:21 | Tisková zpráva

Předposlední zemí, kterou navštívil předseda vlády ČR Petr Fiala 8. a 9. listopadu během své pracovní cesty po subsaharské Africe, byla Ghana. Premiér se v Akkře sešel s viceprezidentem Mahamuduem Bawumiou se kterým jednal o rozvoji obchodních vztahů, zejména v energetice, těžebním sektoru a zdravotnictví, a rovněž o pokračování obranně-průmyslové spolupráce.

Premiér Fiala: Naši lékaři provádějí v Ghaně zákroky, na které kapacity místních nestačí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Šlo o první návštěvu českého premiéra v této západoafrické zemi. Předseda vlády také zahájil ghansko-české obchodní fórum, kde podpořil české firmy při vstupu na místní trh. Na závěr návštěvy se premiér setkal s předsedou ghanského Národního shromáždění Albanem Bagbinem.

Česko-ghanské vztahy jsou již řadu let na velice dobré úrovni vyplývající z nadstandardních historických vazeb. Industrializace zdejší ekonomiky vytváří potenciál pro rozvoj spolupráce. Předseda vlády vystoupil s projevem na úvod ghansko-českého obchodního fóra, kterého se zúčastnilo přes 70 ghanských podnikatelů.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22015 lidí

„Ghana je pro ČR jedním z klíčových partnerů v subsaharské Africe. České firmy zde například budují nemocnice a pomáhají se stavbou infrastruktury. Velký potenciál pro rozvoj dalších vztahů vidím například v těžebním průmyslu, energetice nebo obranné spolupráci. Věřím, že se nám tyto příležitosti podaří využít,“ uvedl premiér Fiala.

Klíčovým tématem jednání s viceprezidentem Mahamuduem Bawumiou byla i obranně-průmyslová spolupráce. Naše země jsou partnery v oblasti obrany a bezpečnosti a ČR podporuje odolnost Ghany vůči teroristické hrozbě, která se šíří ze Sahelu. Řada českých firem z obranného průmyslu již v zemi působí, ať už jde o výcvik zdejších pilotů, opravy vojenské techniky či další činnosti. Předseda české vlády podpořil dodávky další obranné techniky.

„Nyní máme dva důležité projekty: dodávku šesti letounů L-39NG a pušek české výroby. Bavili jsme se také o nové dohodě o letecké dopravě,“ dodal Petr Fiala.

Zdravotní pomoc je jednou z dlouhodobých priorit ČR v Ghaně. České firmy se zde podílejí na výstavbě nemocnic, včetně dodávek vybavení a školení personálu. Náš program MEDEVAC přispívá k rozvoji zdravotnického systému od roku 2019. Český premiér se v nemocnici Korle Blu setkal s českými lékaři. „Provádějí zákroky, na které kapacity místních lékařů nestačí a současně školí místní doktory. Chceme v této pomoci samozřejmě pokračovat,“ dodal předseda vlády.

Na své pracovní cestě po subsaharské Africe navštívil již český předseda vlády Etiopii, Keňu a Ghanu, jeho poslední zastávkou je Pobřeží slonoviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ghana bude zachráněna , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 10.11.2023 10:29:46
zatímco české zdravotnictví se hroutí. Jak jsem slyšel v reportáži, v ghaně je hlavní problém neskutečná bída a občané si nemohou lékařskou péči zaplatit. Tam přesně směřujeme. Doktoři a léčba bude jen pro bohaté. To jsme to dopracovali. kde jsou ty časy, kdy bylo české zdravotnictví na špičkové úrovni v mezích tehdejších znalostí a technických možností a bylo pro všechny.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…