Premiér Sobotka: Byl jsem nesmírně zarmoucen zprávou o smrti tří izraelských studentů

01.07.2014 14:19

Komentář premiéra Sobotky k tragické smrti izraelských studentů

Premiér Sobotka: Byl jsem nesmírně zarmoucen zprávou o smrti tří izraelských studentů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Byl jsem nesmírně zarmoucen zprávou o smrti tří izraelských studentů, kteří byli uneseni 12. června na Západním břehu Jordánu. Téměř tři týdny jsme sledovali průběh pátrání, strachovali se o jejich osud a doufali, že se podaří zajistit jejich návrat domů. To, že se nyní dovídáme, že byli chladnokrevně zavražděni, je pro mne šokující.

Jednoznačně odsuzuji tento zločin, který není možné ospravedlnit ani dávat do spojitosti s žádnými politickými cíli. Předsedovi vlády Státu Izrael Benjaminu Netanjahuovi jsem dnes zaslal dopis, ve kterém jsem mu vyjádřil svou soustrast a požádal ho jménem vlády ČR, aby tlumočil naši účast rodinám zavražděných mladíků.

Doufám, že viníci budou co nejdříve vypátráni a budou postaveni před spravedlnost. Zároveň považuji za důležité, aby reakce na tento zločin byla přiměřená a vedla k vypátrání skutečných viníků. Bylo by tragické, kdyby tento odsouzeníhodný čin vedl k další eskalaci násilí na Blízkém východě, na níž by opět nejvíce doplatili nevinní lidé.

Česká republika dlouhodobě usiluje o dosažení mírového uspořádání, které bude výsledkem jednání mezi Izraelci a Palestinci a bude založeno na principu dvou demokratických států, izraelského a palestinského, koexistujících v míru a bezpečí. Vrazi Naftali Frenkela, Gilada Shaara a Eyala Yifracha se toto úsilí snaží zhatit. Právě v tuto těžkou chvíli je důležité, aby obě strany spolupracovaly na dopadení těch, kdo za tímto zločinem stojí, a vyvarovaly se kroků, které by mohly budoucnost mírového procesu ohrozit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…