Premiér Sobotka: CETA otevře evropským a českým firmám další významný trh čítající 35 milionů obyvatel

13.09.2017 21:54

Na úplný závěr svého funkčního období si Poslanecká sněmovna nechala k projednání ještě jeden důležitý bod – ratifikaci Komplexní hospodářské a obchodní dohody mezi Kanadou na jedné straně a Evropskou unií a jejími členskými státy na straně druhé, známou pod zkratkou CETA.

Premiér Sobotka: CETA otevře evropským a českým firmám další významný trh čítající 35 milionů obyvatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Právě CETA patřila spolu s Pařížskou klimatickou dohodou ke zbylým hlavním prioritám, které chtěla koaliční vláda v každém případě prosadit ještě do konce volebního období Poslanecké sněmovny. Jsem rád, že přes průtahy při jejím projednávání ji poslanci nakonec odsouhlasili. Jedná se totiž o významný dokument, který evropským a českým firmám otevře další významný trh čítající 35 milionů obyvatel. Kanada je jeden z našich nejdůležitějších mimoevropských spojenců, demokratická vyspělá průmyslová země s mnoha příležitostmi.

Dohoda odstraňuje celní bariéry, zahrnuje i služby, ochranu práv k duševnímu vlastnictví, veřejné zakázky a také podporu a ochranu investic. Jakmile vstoupí v platnost, odstraní postupně v rámci smluvených přechodných období 99 procent cel na průmyslové výrobky. Pozitivně se dotkne především strojírenského, hutnického a chemického průmyslu, ale také stavebnictví, IT technologií a služeb, naše firmy se budou moci ucházet o veřejné zakázky po celé Kanadě a samozřejmě naopak.

Naše ekonomika je výrazně proexportně orientovaná. Pronikání na nové trhy, a to za co nejvýhodnějších podmínek, je pro nás tedy nesmírně důležité. Jsem přesvědčen, že pozitivní dopady uzavření této dohody se projeví už během krátké doby.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.