Premiér Sobotka: ČR v loňském roce rostla dvakrát rychleji, než činil průměr Evropské unie

24.03.2016 15:42

Komentář předsedy vlády Bohuslava Sobotky ke konjunkturnímu průzkum a vývoji ekonomiky v roce 2015.

Premiér Sobotka: ČR v loňském roce rostla dvakrát rychleji, než činil průměr Evropské unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Rozpočtová politika vlády založená na vysokých investicích spojených s efektivním čerpáním evropských fondů je úspěšná. Podle dnešní zprávy Českého statistického úřadu jsme v loňském roce rostli dvakrát rychleji, než činil průměr Evropské unie. Růst českého HDP o 4,3 procenta překonal Evropskou unii jako celek a ještě výrazněji jsme předčili státy eurozóny.

Svůj podíl na tomto úspěchu mají samozřejmě všechny segmenty ekonomiky, zejména pak průmysl, například výroba dopravních prostředků. Kupříkladu se podařilo překonat rekord v počtu vyrobených automobilů. Podobně dobře se dařilo i trhu práce, nezaměstnanost klesla na minimální úrovně a pracovních míst je stále dostatečný počet.

Nová čísla ukazují mírný pokles důvěry podnikatelů v budoucnost české ekonomiky. Dalo se to očekávat, neboť v letošním roce se nedá počítat s tak významným přísunem peněz z fondů EU. Nicméně je potřeba to také brát jako výzvu. Vláda se pokusí veškerými dostupnými prostředky pomoci tuzemské ekonomice, aby dál pokračovala v růstu. Zejména hodláme pokračovat v politice vysokých investic do infrastruktury a dalších odvětví, protože právě tyto investice jsou základem budoucí prosperity České republiky.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …