Premiér Sobotka: Česká republika druhou nejrychleji rostoucí ekonomikou EU

06.11.2015 16:47

Komentář premiéra k makroekonomickému výhledu Evropské komise

Premiér Sobotka: Česká republika druhou nejrychleji rostoucí ekonomikou EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

S potěšením jsem se seznámil s výsledky podzimního makroekonomického výhledu Evropské komise, podle kterého je Česká republika druhou nejrychleji rostoucí ekonomikou EU s meziročním růstem HDP pro letošní rok ve výši 4,3 %. Zcela zásadní podíl na tvorbě HDP má čerpání z fondů EU, které se české vládě povedlo významně zlepšit. Toto čerpání má nejen jednorázový vliv na tvorbu národního produktu, ale přispěje také k dlouhodobému rozvoji České republiky prostřednictvím zkvalitnění infrastruktury, vědy, vzdělávání i úrovně sociálních služeb. V tomto roce také sklízíme ovoce proinvestiční politiky vlády. V příštím roce se vrátí české ekonomika k dosavadní růstové hladině, která se pohybuje mezi 2 - 2,5 % HDP.

Další pozitivní zprávou je, že podle dat Evropské komise má ČR v roce 2015 druhou nejnižší nezaměstnanost v EU ve výši 5,2 %. Tento trend by měl pokračovat, v roce 2016 má nezaměstnanost poklesnout až na 5 %. Jsem hrdý, že se nám společně povedlo dostat Českou republiku zpět mezi evropské ekonomické premianty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…