Premiér Sobotka: Česká vláda nesouhlasí se zavedením povinných kvót

27.05.2015 14:50

Před současnou migrační krizí nemůžeme zavírat oči. Česká republika se nechce vzdávat odpovědnosti, jsme solidárním státem.

Premiér Sobotka: Česká vláda nesouhlasí se zavedením povinných kvót
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Česká vláda je připravena vynaložit veškeré úsilí k ochraně života uprchlíků. Rozhodli jsme o umístění a péči pro nemocné syrské děti, poskytneme vzdělání syrským studentům a hodláme zintenzivnit naši pomoc uprchlíkům ve třetích zemích.

Balíček konkrétních návrhů a opatření, který dnes zveřejnila Evropská komise a který mimo jiné počítá s povinným přerozdělováním uprchlíků, nebere v potaz závěry dubnové Evropské rady. Zkušenosti z minulých let ukazují, že státy střední a východní Evropy včetně České republiky nejsou místem, se kterým by uprchlíci z Afriky a Blízkého východu chtěli spojit svoji budoucnost. Naopak pro uprchlíky z postsovětského prostoru jsme cílovou zemí. Povinné kvóty a přerozdělování uprchlíků bez ohledu na jejich vůli není dlouhodobě udržitelným řešením současné migrační krize.

Kvóty mohou naopak povzbudit nelegální migraci do Evropské unie v situaci, kdy Evropa není schopna vracet nelegální migranty do zemí původu. Nadále proto trvá pozice české vlády, která nesouhlasí se zavedením povinných kvót a podle toho budeme vystupovat i při společných jednáních s evropskými partnery.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu