Premiér Sobotka: Čeští zaměstnanci si zaslouží důstojné výplaty, proto zvyšujeme minimální mzdu

21.08.2017 15:16

Naše vláda dnes učinila další zásadní krok v úsilí zvyšovat životní úroveň českých zaměstnanců. Rozhodli jsme opět, během našeho mandátu již počtvrté, zvýšit minimální mzdu, a to od 1. ledna 2018 o 1200 korun na 12 200 korun. Základní hodinová sazba tak vzroste z 66 Kč na 73,20 Kč.

Premiér Sobotka: Čeští zaměstnanci si zaslouží důstojné výplaty, proto zvyšujeme minimální mzdu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Na začátku našeho působení činila minimální mzda po letech stagnace za pravicových vlád 8 500 korun. Jedním ze zásadních ekonomických bodů našeho vládního programového prohlášení bylo zvýšit minimální mzdu tak, aby zajišťovala důstojný život zaměstnanců a aby její úroveň byla dostatečně motivační. Aby se lidem vyplatilo pracovat, a ne žít na sociálních dávkách. Za takovou hranici jsme vždy považovali minimální mzdu ve výši alespoň 40 procent průměrné mzdy v zemi. Jsem rád, že jsme dnes tohoto cíle dosáhli a minimální mzda bude v roce 2018 činit 40,5 % průměrné mzdy. Během tohoto volebního období jsme zvýšili minimální mzdu celkově o 3 700 korun.

Aktuálně nařízené zvýšení minimální mzdy zohledňuje současný příznivý ekonomický vývoj. Česká republika má v současné době nejnižší nezaměstnanost v EU, naše ekonomika roste nad očekávání rychlým tempem. To je podle našeho názoru ideální čas na další zvyšování mezd. České republice se daří a pracující lidé z toho musí mít prospěch.

Růst minimální mzdy je společně se zvyšováním platů ve veřejném sektoru zásadním nástrojem vlády, jak zvyšování příjmů zaměstnanců dosáhnout. Zároveň má i očistný efekt na šedou ekonomiku – nutí zaměstnavatele, aby své pracovníky platili v souladu se zákony, a nikoli tak, že jim část peněz dávají načerno, bez nutnosti odvádět zdravotní a sociální pojištění, což je jev, který zaměstnance v důsledku poškozuje.

Zvyšování minimální mzdy je pro nás důležité i z hlediska mezinárodního srovnání, kdy se Česká republika stabilně umísťuje na spodních příčkách, a to nejen ve výši minimální mzdy, ale i z hlediska standardu kupní síly. Pokud chceme dohánět průměrné platy v Evropě, musí k tomu i vláda adekvátně nastavit podmínky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.