Premiér Sobotka: Chci, aby inspektorát práce bojoval proti práci na černo a porušování zákoníku práce

13.12.2016 20:09

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka jednal v úterý 13. prosince 2016 společně s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou s vedením Státního úřadu inspekce práce. Společně diskutovali o problematice zaměstnávání a funkčnosti systému kontroly pracovněprávních předpisů.

Premiér Sobotka: Chci, aby inspektorát práce bojoval proti práci na černo a porušování zákoníku práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Pro naši vládu je důležité, aby všem zaměstnancům v České republice byly poskytovány důstojné a spravedlivé podmínky při výkonu práce. Klademe důraz na to, aby byla zároveň dodržována legislativa a aby byl dodržován zákoník práce. Inspektorát práce se potýká s celou řadou otázek, které se týkají zejména odměňování zaměstnanců, vztahů mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, ale také kontroluje otázku bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců při práci. Ministerstvo práce a sociálních věcí a vedení Státního úřadu inspekce práce by měly klást důraz na důslednou kontrolní činnost. Je velmi důležité, aby Ministerstvo práce a sociálních věcí vytvořilo pro fungování Státního úřadu inspekce práce dostatečné podmínky včetně financování,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Jednou z priorit vlády premiéra Sobotky je zajistit důstojné pracovní podmínky a spravedlivé ohodnocení pro všechny zaměstnance. Vláda svými opatřeními opakovaně snižuje nezaměstnanost v České republice, která je již několik měsíců nejnižší z celé Evropské unie.

Hlavním úkolem inspektorátu práce je kontrolovat to, co se vládě podařilo prosadit, tedy povinnosti plynoucích z pracovněprávních předpisů. Dohlíží na to, aby se neporušovaly pracovní vztahy a podmínky, aby zaměstnanci byli spravedlivě odměňováni, aby nebyli přetěžováni a jejich zaměstnavatelé dbali na dodržování pracovní doby a řádné vyplácení všech náhrad, včetně dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při výkonu práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.