Premiér Sobotka: Chci vidět podmínky v jednom z největších uprchlických táborů

21.10.2015 22:07

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštíví ve dnech 24. - 25. října 2015 Jordánské hášimovské království. Během návštěvy se premiér Sobotka v Ammánu sejde s předsedou vlády Abdalláhem Ensúrem a bude přijat také jordánským králem Abdalláhem II. Hlavními tématy jednání budou mimo jiné spolupráce v obranné a bezpečnostní oblasti, otázka migrace a související rozvojová a humanitární pomoc, a aktuální bezpečnostně politická situace v regionu.

Premiér Sobotka: Chci vidět podmínky v jednom z největších uprchlických táborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

V rámci cesty do Jordánska premiér Sobotka navštíví uprchlický tábor Za’tarí, na jehož provoz a vybavení poskytla ČR materiální i finanční pomoc.

„Česká republika poskytla významné prostředky jak na humanitární pomoc syrským uprchlíkům v Jordánsku, tak na provoz tohoto tábora. Přímo na místě se chci přesvědčit, jak byly peníze využity, a zároveň vidět podmínky v jednom z největších uprchlických táborů. S pracovníky Charity České republiky a nevládních organizací chci diskutovat o jejich projektech, které zde realizují pro pomoc uprchlíkům. V Jordánsku se setkám také se zástupcem Ministerstva vnitra ČR, který se zabývá kritérii a výběrem vhodných uprchlíků, kteří by mohli být v rámci naší pomoci přesídleni do ČR,“ uvedl premiér Sobotka.

Na území Jordánska je po Turecku a Libanonu třetí nejvyšší počet uprchlíků ze Sýrie. Na humanitární pomoc syrským uprchlíkům v Jordánsku včetně uprchlického tábora Za'tarí a hostitelským komunitám vydala ČR v letech 2012–14 zhruba 30 mil. Kč. V roce 2015 pak ČR poskytla prostřednictvím Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) peněžní dar ve výši 45 mil. Kč právě na rozvoj infrastruktury v uprchlickém táboře Za'tarí.

Česká republika také opakovaně podpořila tento uprchlický tábor dodávkami obytných kontejnerů, zateplení stanů před zimou, dětského oblečení a obuvi či výstavbou dětského hřiště. Materiální pomoc byla poskytnuta také uprchlíkům žijícím v místních komunitách na severu země.

Premiér se v Jordánsku setká rovněž se zástupci syrských studentů, kteří budou v rámci vládního programu Nové elity pro Sýrii studovat na vysokých školách v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…