Premiér Sobotka: Dnešní statistiky o příjmech domácností potvrzují, že naše politika je správná

31.03.2016 14:05

Komentář předsedy vlády Bohuslava Sobotky k aktuálním údajům o růstu české ekonomiky.

Premiér Sobotka: Dnešní statistiky o příjmech domácností potvrzují, že naše politika je správná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Podle dnes zveřejněných čísel Českého statistického úřadu rostly příjmy domácností nejrychleji od roku 2007 a to o 3,5 %. Nejde jen o výbornou zprávu, ale také o potvrzení správnosti politiky vlády.

Jedním z našich kroků bylo například výrazné zvýšení platů ve veřejném sektoru, což se příznivě podepsalo na příjmové situaci stovek tisíc českých domácností. Ještě vyšším tempem, než příjmy domácností, rostla jejich spotřeba. Lze to brát jako důkaz toho, že české domácnosti ztrácejí obavy z budoucího vývoje, které byly charakteristické pro krizové období. Dalším důkazem může být i mírné navýšení investic domácností.

Pozitivní vývoj ukazují také čísla nezaměstnanosti, která v lednu 2016 dle ČSÚ dosáhla 4,6 %, což je nejnižší hodnota od roku 2008. Počet nezaměstnaných se pohybuje kolem 238 tisíc osob, ještě v roce 2010 jsme měli přes 400 tisíc nezaměstnaných lidí. Volných pracovních míst bylo v únoru 2016 podle Úřadu práce ČR 114 tisíc, což je meziročně o 46 tisíc volných míst více.

V podpoře hospodářského růstu a zaměstnanosti budeme pokračovat i nadále. Půjde především o získávání zahraničních investic, zlepšení dopravní a digitální infrastruktury, snížení administrativní zátěže podnikání a investice do kvalitního vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…