Premiér Sobotka: Dokud si EU nebude schopna ochránit své hranice sama, tak je závislá na partnerech

08.03.2016 16:39

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 3. 2016

Premiér Sobotka: Dokud si EU nebude schopna ochránit své hranice sama, tak je závislá na partnerech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka si bere slovo a informuje o migrantské krizi

Děkuji.

Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji hezké odpoledne.

Já jsem velmi pozorně poslouchal předcházející hodinovou diskusi o změnách programu stávající schůze Poslanecké sněmovny. Musím říci, že v některých bodech byla hodně procedurálně nesrozumitelná, na druhou stranu v jiné části silně připomínala bod Interpelace na členy vlády. Já se cítím těmito interpelacemi osloven.

Dovolte mi, abych velmi stručně, rozhodně nevyužiji hodinu, kterou využila Poslanecká sněmovna na debatu o změnách programu, reagoval na dvě věci.

První je včerejší jednání lídrů Evropské unie a Turecka k řešení migrační krize a příprava Evropské rady, která se uskuteční příští týden. To je první velké téma, ke kterému se chci jednoznačně, ale stručně vyjádřit. A druhé téma je otázka posuzování vlivu na životní prostředí, to je ona zkratka EIA, jak zde byla zmíněna.

Za prvé. Pokud jde o postup vlády, i mne osobně, při řešení migrační krize, bude velmi jednoduchý. Já jsem přesvědčen o tom, že nelegální migrace do Evropy musí být zastavena. Nemáme mnoho času. Ta čísla za první dva měsíce z hlediska příchodu nelegálních uprchlíků do Itálie a Řecka jsou sedminásobná ve srovnání s loňským rokem. Není možné si představovat, že samovolně bez toho, aniž bychom dohodli jasné řešení, se migrační tlak na Evropu sníží. Jenom připomínám, že cílem této migrace je střed Evropy, že jsou to země, jako Německo, Rakousko, které se nachází v bezprostřední blízkosti České republiky. Jenom připomínám, že Česká republika je okrajovou zemí migrace, nicméně problém je problémem celé Evropy.

Vláda bude postupovat tak, abychom podpořili všechny efektivní kroky k zastavení nelegální migrace. Já jsem velmi rád, že včera jednání lídrů Evropské unie potvrdilo, že západobalkánská trasa je uzavřena pro nelegální migraci. Vyslali jsme jasný signál, že nemá žádný smysl, aby se lidé snažili dostat z Turecka nebo dalších zemí do Řecka, protože z Řecka už dále prakticky pokračovat nemohou. Země, které leží na balkánské trase, ať už je to Makedonie, Srbsko, Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko, přijaly postupně opatření, kterými výrazným způsobem zpřísnily pohyb a kontrolu běženců na svých hranicích. To je myslím jedna důležitá věc, která včera byla konstatována.

Současně vás chci informovat, že se podařilo v uplynulých dnech a hodinách překonat poslední výhrady ze strany Turecka a byla spuštěna speciální operace Severoatlantické aliance, která je ve vodách Egejského moře zaměřena na zásah proti pašerákům lidí. To znamená, že to, co se nedařilo dlouho dohodnout, je v tuto chvíli realitou a NATO se přímo angažuje v rámci boje proti pašeráckým sítím a přímo monitoruje situaci v oblasti mezi Řeckem a Tureckem. Takže balkánská migrační trasa je v zásadě uzavřena. Běží vojenská monitorovací operace NATO v Egejském moři a teď potřebujeme vyřešit problém Řecka, protože v Řecku uvízla část uprchlíků a ještě stále z Turecka někteří další uprchlíci do Řecka přichází. Počet uprchlíků se pohybuje denně mezi tisícovkou až dvěma tisícovkami. To je velké množství.

Včera bylo zasedání lídrů Evropské unie informováno o novém návrhu ze strany Turecka. Tento nový návrh ze strany Turecka znamená, že by Turecko v příštích dnech od okamžiku, kdy se na tom dohodne s celou Evropskou unií, začalo brát z Řecka všechny nelegální uprchlíky. To je klíčové řešení. To znamená absolutní navracení nelegálních uprchlíků, kteří nelegálně překročí řecko-turecké hranice. Pokud by došlo k této dohodě a k této realizaci, tak to znamená, že se migrační problém přesouvá na vnější hranici Evropské unie a za vnější hranici Evropské unie. Já myslím, že tohle je správný směr. Když jsme tady opakovaně v Poslanecké sněmovně vedli debatu o tom, jak řešit migrační krizi, tak řada z vás říkala, že je potřeba ochránit vnější hranice, je potřeba tam zajistit zákonný režim, je potřeba navracet uprchlíky a je důležité, aby problém byl řešen před vnějšími hranicemi Evropské unie. K tomuto řešení po včerejšku směřujeme.

Dohoda ale hotová není. Já jsem patřil mezi ty představitele členských zemí, kteří vyjádřili velké překvapení nad tím, že bychom měli okamžitě ten samý večer, v řádu několika desítek minut, nebo v řádu několika hodin souhlasit s návrhem dodatku dohody s Tureckem, aniž by tato věc byla důsledně analyzována a aniž by se jednotlivé vlády k této záležitosti mohly v příštích dnech vyjádřit. Navrhl jsem postup, ke kterému se nakonec přidala velká část a nakonec i tedy celé setkání hlav států Evropské unie, že jsme včera pouze přivítali tento návrh turecké vlády v obecné rovině a současně jsme pověřili stálého předsedu Evropské rady Donalda Tuska, aby pokračoval v jednání s Tureckem a na příští jednání Evropské rady, které už bude za týden, to znamená příští čtvrtek a příští pátek, aby Donald Tusk předložil finální připravený a projednaný návrh s Tureckem, který by zahrnoval otázku navracení uprchlíků z Řecka do Turecka, protože bez navracení uprchlíků z Řecka do Turecka bude mít Řecko vážný humanitární problém. Jestliže byla zastavena balkánská trasa, a je to dobře, a je potřeba, aby balkánské státy vytrvaly, tak se budou uprchlíci hromadit v Řecku, aniž by tam měli jakoukoliv perspektivu a je potřeba Řecku pomoci. A jediné reálné řešení je navracení z Řecka do Turecka.

To znamená - jedná se o těchto věcech, a jedná se samozřejmě o otázkách, které nejsou žádným překvapením a nejsou žádným tajemstvím, jsou součástí akčního plánu mezi Evropskou unií a Tureckem. Jsou tam vstřícné body ze strany Evropské unie, jsou tam vstřícné body ze strany Turecka, hledáme porozumění. A já jsem přesvědčen o tom, že pokud máme situaci zvládnout, migraci zastavit - to teď musí být nejbližší cíl, zastavit co nejdříve tu silnou migrační vlnu -, tak potřebujeme dohodu také s Tureckem, potřebujeme dohodu se zeměmi západního Balkánu. Tam už ta regulace pomalu začala fungovat - to vždycky říkala V4, je potřeba regulovat migraci na západním Balkánu, na hranicích Makedonie a Řecka -, ale potřebujeme také finální dohodu s Tureckem, protože Turecko dneska hostí největší množství Syrských uprchlíků. Ano, v Jordánsku je několik set tisíc Syřanů, v Libanonu totéž, ale v Turecku je mezi 2 až 3 miliony uprchlíků ze Sýrie. Turecko má největší zátěž, a co my potřebujeme je, aby tito lidé přestali odcházet do Evropy. A je potřeba jim vyslat jasný signál a je potřeba to udělat rychle. Už nemáme čas na dlouhé diskuse, jaro začíná, mění se počasí, migrační vlna sílí, a já jsem pro to, abychom ten problém už vyřešili. Je potřeba ihned skončit, imigrační krizi je potřeba skončit, Evropa se musí vrátit k té své schopnosti hlídat své vnější schengenské hranice.

Co to tedy znamená. Turecko musí vytvořit lepší podmínky pro to, aby se integrovali Syrští uprchlíci v Turecku, ne, aby odcházeli do Evropy. Já jsem rád, že Turecko mění zákony, syrští uprchlíci se tam budou moci integrovat na trhu práce. Jsem rád, že Turecko otevírá školy pro děti Syrských uprchlíků, jsem rád, že Turecko zpřísňuje svoji vízovou politiku, protože do teď Turecko sloužilo jako vlastně uzel, přepravní uzel pro pašeráky lidí, protože s řadou lidí má Turecko bezvízový styk a bylo možno se jednoduše do Turecka dostat. To znamená - tady Turecko dělá důležité pozitivní změny.

Pokud jde o tu debatu o systému "jeden za jednoho", tady je přece jasná motivace už skončit s tím, že dneska vydělávají lidé tím, že pašují uprchlíky z Turecka do Řecka. Co se stane, pokud se tento projekt podaří dotáhnout do konce. Zatím tedy dohoda není, ale budeme se o ni snažit.

V okamžiku, kdy uprchlík ze Sýrie a Afganistanu nasedne na člun, dostane se do Řecka, vylodí se na některém z Řeckých ostrovů, bude zaregistrován, bude evidován a bude navrácen do Turecka. Tito lidé budou mít minimální šanci, aby se stalo cokoliv jiného. A v okamžiku, kdy bude zřejmé, že pašeráci lidí nejsou schopni nabídnout jinou perspektivu, než jenom cestu do Řecka a opět návrat do Turecka, tak to dramaticky sníží motivaci pro to, aby se lidé snažili mezi Tureckem a Řeckem plavit, navíc, když riskují život svůj a život své rodiny. To znamená, chceme snížit motivaci.

A proč říkáme a proč Turecko navrhuje "jeden za jeden". Tak, jak já tomu rozumím, ti syrští uprchlíci, kteří nelegálně vstoupí do Evropy, budou evidováni, jejich šance na legální migraci se bude blížit nule. To je opět velká motivace k tomu, aby se ten nelegální migrační proud snížil. Žádné nové kvóty to neznamená, žádné nové přerozdělovací mechanizmy. To jsme včera jasně řekli, a je to i součástí závazků a závěru, který byl včera přijat. Platí pouze stávající závazky, které evropské země na sebe přijaly v minulých měsících. Žádné nové kvóty, jenom se využijí ty věci, které se dohodly v uplynulých měsících, a využijí se jako by čestná podpora k zastavení migrace mezi Tureckem a Řeckem.

Takže to je cílem postupu vlády. Samozřejmě vláda o té věci bude jednat příští týden, budu mít od vlády k postupu v jednání Evropské rady mandát, jsem připraven přijít na jednání výboru pro evropské záležitosti ten mandát tam projednat tak, jako jsem to udělal na předcházejícím jednání, to znamená před tou Evropskou radou, která byla včera. Cílem postupu vlády je skončit neplodné diskuse, zastavit nelegální migraci a zabránit tomu, aby se opakovala situace, kterou jsme tady zažili loni v létě, kdy neregulovaná, nekontrolovaná migrace směřovala přes Balkán až do samého středu Evropy. Takže to je postup a postoj, který budeme uplatňovat: Dohoda s Tureckem, navrácení uprchlíků z Řecka, zastavení migrační trasy směrem do Evropy, žádné nové kvóty, ale využití stávajících dohod, které existují v rámci Evropské unie.

A to společné řešení je potřeba. A myslím si, že k tomu není v tuto chvíli žádná jiná alternativa - k tomu, že zavřeme západní Balkán a k tomu, že se dohodneme s Tureckem. Žádná jiná alternativa v tuto chvíli není na stole.

A poslední poznámka v té diskusi je "vydírání Tureckem". No samozřejmě, že Evropa, dokud nebude sama si schopna zajistit ochranu své vnější hranice, tak je závislá na partnerech, kteří jsou v okolí Evropy. Samozřejmě, že dokud nebudeme mít readmisní dohodu - a jenom připomínám, že nemáme dokonce ani návratovou dohodu s Afganistanem, kde roky krvácejí naši vojáci, tam poskytujeme miliony humanitární pomoci, nemáme readmisní smlouvu s Afganistanem jako Česká republika -, čili dokud Evropa nebude mít návratové smlouvy s okolními zeměmi, tak na nich bude závislá. Dokud nebudeme mít silnou pohraniční stráž, a nebudeme mít evropskou armádu, tak budeme na těch okolních zemích závislí. Čili my musíme využít ten čas, který získáme k zastavení migračního tlaku, abychom vytvořili mechanizmy, že už Evropa nebude vydíratelná, protože bude schopna vlastními silami zastavit migraci, vlastními silami a dohodami s okolními státy, jako je Turecko, s našimi strategickými partnery. Čili teď ta situace není výhodná pro Evropu, ale musí se to změnit, a my máme myslím konkrétní návrhy - jako česká vláda - jak tu pozici Evropy posílit.

A dovolte mi velmi stručně ještě k záležitosti EIA, k posuzování vlivů na životní prostředí. To téma je zmiňováno, jako by to bylo nějaké překvapení. Ale to přece žádné překvapen není. My jsme jako Česká republika neměli v pořádku a neměli jsme v souladu s evropskými pravidly zákon o posuzování vlivu na životní prostředí. Hráli jsme si roky na hrdiny, říkali jsme, že to umíme lépe, nebyli jsme schopni EIAu vyřešit. Teprve loni se tady podařilo - respektive předloni se tady v Parlamentu podařilo - schválit zákon, který začal platit v loňském roce a máme EIAu, která už je harmonizovaná. Čili splnili jsme tuto podmínku, a řeknu vám, že jiná cesta nebyla. Kdybychom udělali cokoliv jiného, tak jsme loni nevyčerpali evropské fondy. Oprávněně by tady dneska přišla opozice a řekla, vy jste, vládo, neschopni, vy jste neutratili evropské fondy, vám Evropská komise zastavila čerpání evropských fondů. A já jsem rád, že se to nestalo a že jsme se dohodli a celý ten proces jsme zvládli a fondy jsme vyčerpali. Přece to bylo loni a předloni kritické období, naprosto kritické období, a kdybychom udělali chybu a další rok, dva, tři se dohadovali s Evropskou komisí, jaká tady bude EIA, tak jsme měli zablokované desítky miliard korun na investiční projekty, a ty peníze by letos propadly. Takový by byl výsledek opačné taktiky.

Druhá věc, která také není podle mne velké překvapení, a divím se, že se tady o tom nediskutovalo možná také dříve, možná je to i naše chyba, měli jsme na to víc než 2 roky. My jsme země, která je v Evropě naprosto unikátní, a teď to neříkám s hrdostí, bohužel, říkám to se smutkem. Říkám to se smutkem, protože my tady máme 100 dopravních staveb, které mají EIAu ještě z doby před vstupem do Evropské unie. A teď si představte, že ta stovka dopravních staveb se za tu dobu nepostavila, nikdo je nepostavil. Prostě my máme EIAu, to je fajn, ale většinou už nemám stavební povolení, natož, aby se ty stavby realizovaly. Stovka dopravních staveb. Jiná taková země v evropské unii není. To je ten velký problém, který tady je. My samozřejmě - a měsíce ministerstvo dopravy, ministerstvo životního prostředí jedná s Evropskou komisí a snažíme se najít řešení. I v těchto dnech a hodinách jednáme s Evropskou komisí a snažíme se zajistit, aby alespoň ty strategické stavby, které jsou připravené, které nejsou problémové, na které jsou vyčleněny evropské peníze, tak aby alespoň tyto stavby prošly rychlejším procesem v povolení, ověření EIAu, ověření té stávající EIAu.

Čili vedeme jednání s Evropskou komisí. Ta jednání nejsou jednoduchá, ale co je cílem vlády? Cílem vlády je urychleně EIA udělat znovu tam, kde nezbude nic jiného, to znamená, už práce byly zahájeny u té stovky staveb; a tam, kde máme na dohled stavební povolení, a tam, kde máme šanci rychle stavby začít, tak se snažíme s Evropskou komisí domluvit na rychlejší proceduře. A teď uvidíme, jestli ta rychlejší procedura bude možná, anebo jestli bude nutné skutečně u všech těchto staveb, kde je stará EIA deset patnáct let, získat novou EIA a samozřejmě, že cílem vlády a Ministerstva životního prostředí je, aby se všechny termíny maximálně zkrátily a nová povolení byla rychle. To je cílem vlády - stavět, začít stavět. Těch sto dopravních staveb, kde máme staré EIA, zatím postaveno nebylo a my bychom rádi z toho odkrojili svůj díl.

Čili mluvil jsem 20 minut, vážené poslankyně, vážení poslanci. Já myslím, že to není tak dlouhá doba vzhledem k tomu, že hodinu se zde diskutovalo o návrzích na změnu programu, ale cítil jsem povinnost jako předseda vlády reagovat na dvě závažná témata, a to je řešení migrační krize a náš postup a samozřejmě řešení situace kolem zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…