Premiér Sobotka: Dosáhli jsme nejlepšího výsledku hospodaření státního rozpočtu od roku 1993

01.08.2016 18:59

Jsem rád, že hospodářská politika naší vlády vykazuje výtečné výsledky a po 2,5 letech fungování vládní koalice jsme dosáhli dosud nejlepšího výsledku hospodaření státního rozpočtu od roku 1993.

Premiér Sobotka: Dosáhli jsme nejlepšího výsledku hospodaření státního rozpočtu od roku 1993
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Aktuální čísla plnění státního rozpočtu ke konci července ukazují, že přebytek hospodaření stoupl na rekordních 75,6 mld. Kč. Je tak o téměř 50 mld. Kč vyšší, než ve stejném období v loňském roce, kdy byl ke konci července v přebytku 25,7 miliardy korun.

Meziroční zlepšení rozpočtu, kdy stát vybral o 30,9 miliard korun víc je výsledkem úspěšné prorůstové politiky vlády a důrazu na lepší výběr daní. Stát vybral více nejen na daních, a to o 25,7 mld. Kč, tj. o 7,7 %, ale i na pojistném o 13,5 mld. Kč, tj. o 5,8 %. Díky vyšší spotřebě domácností a rovněž účinku kontrolního hlášení vzrostlo také inkaso DPH o 3,8 mld. Kč, tj. o 2,8 %.

Úspěšný ekonomický vývoj a růst pracovních příležitostí se odráží také ve vyšším výběru daní z příjmů jak u podniků, tak u fyzických osob.

Nemalý podíl na výsledku hospodaření vlády má využití finančních prostředků z fondu EU, kdy jsme opět dosáhli v pololetí vynikajícího výsledku v čisté pozici při jejich čerpání 66,6 mld. Kč.

Jednou z priorit vlády tak zůstává i nadále získat do rozpočtu také maximum peněz z bývalého programového období EU, ze kterého od loňska masivně čerpáme a posilujeme naše výdaje, a rychlý náběh čerpání nového programovacího období. V této souvislosti vláda klade důraz především na urychlení výstavby dopravní infrastruktury.

Cílem vlády bude nyní v rámci finalizace státního rozpočtu pro rok 2017 splnit závazky, které jsme občanům dali, tedy zajistit dostatek prostředků na zajištění bezpečnosti, na zvýšení mezd pracovníků ve zdravotnictví, školství a ostatních státních zaměstnanců, valorizaci starobních důchodů, podporu školství či na lákání nových investorů i podporu hospodářského růstu.‎

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace