Premiér Sobotka: Doufám, že žádné peníze ve fondech nenecháme

10.11.2016 13:03

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 10. listopadu 2016 zúčastnil Celostátní finanční konference Svazu měst a obcí České republiky (SMO). Hlavními tématy bylo například rozpočtové určení daní, evropské a národní dotace či veřejné zakázky a nakládání s majetkem. Premiér Sobotka zdůraznil především směřování rozpočtu na rok 2017 a záměr zrychlit čerpání evropských fondů.

Premiér Sobotka: Doufám, že žádné peníze ve fondech nenecháme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Na konferenci promluvili také 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. 

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Celostátní finanční konferenci SMO:

Vážený pane předsedo,

vážené členky, vážení členové vlády,

vážení starostové, dámy a pánové,

děkuji Svazu měst a obcí za tuto příležitost. Není to ani půl roku od našeho společného jednání na úrovni vlády, takže mi dovolte, abych na něj ve svém vystoupení volně navázal.

Věc číslo jedna, kterou jsem vám chtěl říci, je, že nebude na poslední chvíli legislativní smršť a legislativní ofenziva. Je ale důležité, abyste apelovali na poslance a senátory, aby velmi přemýšleli o tom, které zákony ještě budou chtít v posledním roce iniciovat. 

Vláda se chce ještě teď v exekutivní oblasti soustředit na to, aby pokračoval hospodářský růst. To znamená, že budeme dělat takové kroky, které podpoří růst ekonomiky v roce 2017 a v roce 2018. Schválili jsme návrh státního rozpočtu a rozpočet bude včas. Počítáme, že bude schválen v první polovině prosince. Je to rozpočet, který navyšuje prostředky na investice; a z pohledu toho, co pro růst můžeme udělat, bude rok 2017 lepším rokem, než je rok 2016. 

Státní rozpočet jako nástroj podpory investic a podpory hospodářského růstu je již schválen. Zahrnuje mimo jiné 5% zvýšení příspěvku na výkon státní správy, což je změna oproti minulým letům, protože jak jistě víte, příspěvek se buď neměnil, nebo se měnil vyloženě symbolicky o procenta. Teď je tam pět procent a těch pět procent je i v rozpočtovém výhledu. To znamená, počítá se s tím, že minimálně tři roky po sobě by se příspěvek na výkon státní správy měl zvyšovat o pět procent. 

Hospodářský růst přináší daňové příjmy. Letos, podle signálů, které jsou z Ministerstva financí, počítáme dokonce poprvé po letech s přebytkem. Já pevně věřím, že se prosperita a růst daňových příjmů promítá i do průběžných příjmů obcí a měst. Vzpomínám si, že ještě vloni na konferenci a předloni jsme tady diskutovali o tématu, které tehdy bylo nejvíce aktuální, a to byl výpadek příjmů obcí a měst z pohledu daně z přidané hodnoty. Vím, že to řadu radnic nepříjemně zaskočilo. Jsem rád, že letošní rok už vypadá rozhodně jinak a jsem přesvědčen, že i příští rok bude znamenat pozitivní přínosy i pro vaše rozpočty, pro vaše vlastní daňové příjmy. 

Když mluvím o hospodářském růstu, tak chci také zmínit evropské prostředky. To je podle mého mínění jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou se vláda ještě ve zbytku funkčního období bude a musí soustředit. Nedávno jsme měli poradu ministrů, kteří jsou odpovědní za čerpání evropských fondů. Věřte mi a chci vám garantovat, že vláda tomu bude jednoznačně věnovat pozornost. Téměř na každém zasedání se zabýváme tím, jaká je situace, pokud jde o přípravu podmínek pro čerpání evropských peněz. Letos je první rok, kdy reálně začalo čerpání. To znamená, že letos utratíme první peníze. Bohužel je to až příští rok z té finanční perspektivy, ale letos utratíme první peníze. Příští rok je rokem, kdy už by toto čerpání mělo běžet výrazněji. Když se podíváte na objem výzev, které byly zveřejněny, tak už to skutečně není teorie, není to jenom příprava, reálně čerpáme novou finanční perspektivu a myslím si, že máme šance na to, abychom ty peníze utratili včas, a doufám, že žádné peníze v těch fondech nenecháme. 

Když mluvím o tom utratit peníze, tohle je nejzásadnější problém, pokud jde o dopravní infrastrukturu. Jsou finanční prostředky, OPD 2, máme evropské fondy, státní rozpočet má přebytek, příští rok máme vysoký rozpočet fondu dopady, vyšší, než je letos, problém je připravenost staveb. To je jeden z dalších velkých úkolů pro vládu. Zajistit, aby stavby, na kterých jsme tři roky pracovali, kvůli kterým jsme udělali kompromis s Bruselem, kvůli kterým jsme schválili novou EIA, velké dálniční, silniční a železniční stavby, skutečně příští rok začaly. To je odpovědnost ministra dopravy a vláda na to bude samozřejmě tlačit. Každé dva měsíce dostáváme nově do vlády seznam staveb, které jsou připraveny k tomu, aby byly zahájeny letos, příští rok, napřesrok. Je to poprvé, kdy vláda takovýmto způsobem kontroluje, jak příprava staveb probíhá, a rok 2017 by měl být rokem, podle toho, jak nás ujišťuje ministr dopravy, kdy budou mít velké dopravní stavby, kde jsme museli udělat dohodu o EIA s Bruselem, šanci začít.  

Když jsem u dopravních staveb, nejsou to jenom dálnice. Jsou to samozřejmě také silnice II. a III. třídy. Vy to víte a koneckonců jsme vedli intenzivní debatu s kraji a také se Svazem měst a obcí, který to podporoval. Minulé dva roky jsme dali sedm a půl miliardy na dvojky a trojky navíc a ministr dopravy dostal teď na vládě úkol, aby připravil na začátku příštího roku návrh na dofinancování dvojek a trojek i v roce 2017. To znamená, pokud ve fondu dopravy nebudou utraceny včas finanční prostředky, chce je vláda použít na navýšení peněz pro dvojky a trojky. Myslím, že to je vidět za poslední dva roky a jedna výhoda tady je. Na úrovni krajů jsou připravené zásobníky projektů, to znamená na rozdíl od ŘSD, které s tím má věčný problém, kraje mají připravené projekty a je možné velmi rychle a efektivně utratit finanční prostředky na posílení financování oprav silnic druhé a třetí třídy. Takže v lednu a únoru bude vláda řešit dofinancování dvojek a trojek a je naším cílem, aby se to stalo. 

Poslední poznámka k dopravě, potřebujeme dobrou koordinaci. Protože v důsledku vysokých investic do dopravy v posledních dvou letech se dramaticky zhoršila průjezdnost České republiky. V celé řadě regionů je to katastrofa a my potřebujeme lepší koordinaci všech, kteří organizují jednotlivé silniční stavby. Tady musí hrát klíčovou roli Ředitelství silnic a dálnic, ale také Policie České republiky. Pokud chceme opravit silnice, máme na to peníze, teď je vhodná doba, fouká příznivý vítr, jak říkal pan předseda, tak to potřebujeme také dobře zorganizovat, aby co nejméně trpěli občané a co nejméně trpěly firmy. 

Některé zákony jsme museli změnit a měníme je. Chci zmínit školství. Probíhá konečně reforma regionálního školství. Víte, že o tom byla debata roky. Roky se říkalo, nemůžeme financovat třídy podle počtu dětí, pak to vede k tomu, že klesá nárok na kvalitu, ředitelé se bojí zbavovat se žáků, kteří neprospívají, prostě protože školy jsou na tom závislé. Teď je konečně v Parlamentu změna systému financování regionálního školství. Je potřeba to podpořit, je potřeba to dotáhnout do konce, školy budou financovány podle toho, co učí, nikoliv pouze podle počtu dětí, které tam jsou. Tohle je zásadní věc, která by v kvalitě mohla pomoci. Já jsem také rád, že byl oceněn program, tuším číslo osm, který zavedlo Ministerstvo školství. Opět je to taková revoluce z hlediska financování podpory sportu dětí a mládeže, protože poprvé vlastně oddíly z vašich měst a obcí mohly požádat na Ministerstvu školství a dostaly přímo rychle a jednoduše finanční prostředky. Jsem rád, že tento program bude příští rok pokračovat, jsem rád, že na něj bude více peněz, než bylo letos, já předpokládám, že paní ministryně školství o tom bude mluvit, ale ten program bude pokračovat a doufám, že se podaří dodržet, aby to bylo maximálně jednoduché a administrativně co nejméně náročné. Myslím, že takovéto financování výrazně v regionech pomohlo podpoře sportu u dětí a mládeže. Koneckonců na sport by příští rok celkem mělo jít kolem šesti miliard korun, takže ta podpora sportu se výrazně zvyšuje. Také meziročně z hlediska nového státního rozpočtu, který jsme připravili a schválili. 

Abych nemluvil příliš dlouho, je tu samozřejmě celá řada problémů. Minule jsme na vládě řešili otázku opatrovnictví. To je docela vážný problém. Doufám, že najdeme řešení nejenom v otázce financování, to se řešilo teď v rámci přípravy rozpočtu, ale také organizace celé věci. Doufám, že ještě naše vláda dokončí také tento úkol, abychom zajistili, že tady bude konkrétní ministerstvo, které se o to bude starat, že tady bude možnost přenášet tu odpovědnost, dohodnout se a že bude šance na to získat finanční prostředky, tak aby netrpěly menší obce, které mají ve svých katastrech ústavy, že opatrovnictví osob ve velkém počtu musí vykonávat.

Chci poděkovat Svazu měst a obcí za komunikaci a spolupráci, protože tu jsme navázali, tři roky jsme se scházeli, scházeli jsme se pravidelně, chci v tom určitě pokračovat i v tom zbylém roce, který je před námi. Nejsou to formální schůzky, není to také nic, kde bychom se vzájemně jenom chválili a pronášeli zdvořilostní fráze. Jsou to věcná jednání, věcné problémy. Snažíme se na ně reagovat, posloucháme se, mluvíme spolu a já myslím, že to může předcházet celé řadě problémů, které bychom jinak složitě řešili. Tohle je cesta, kterou podle mého názoru musíme pokračovat, chci za to poděkovat, Svaz měst a obcí je pro vládu jednoznačně klíčový partner, pokud jde o města a obce, pokud jde o místní samosprávy v naší zemi a určitě k tomuto dialogu a k tomu, abychom pomáhali řešit vaše problémy, je tato vláda připravena. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.