Premiér Sobotka: Investice INA Lanškroun přinese 900 pracovních míst

04.02.2016 14:04

Ve středu 3. února 2016 se vláda sešla na prvním zasedání ve svém třetím roce volebního období. Projednala investiční pobídku pro společnost INA Lanškroun, novelu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění či připravenost České republiky na možné hrozby nákazy virem Zika. Premiér Sobotka také informoval členy vlády o své pracovní cestě na Mezinárodní dárcovskou konferenci k Sýrii.

Premiér Sobotka: Investice INA Lanškroun přinese 900 pracovních míst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vláda rozhodla o poskytnutí investiční pobídky pro společnost INA Lanškroun ve výši téměř 255 milionů korun. Částka, která tvoří zhruba desetinu předpokládaných nákladů investice, poskytne ČR společnosti ve dvou splátkách. Díky této pomoci vznikne nový výrobní závod ve Svitavách. Celkem firma vytvoří 900 nových pracovních míst. Investice by měla být dokončena nejpozději v srpnu 2019.

„Získávání nových investic, které v ČR generují nová pracovní místa, je vládní prioritou. Díky intenzivní práci v této oblasti se nám daří úspěšně snižovat nezaměstnanost, která je v ČR aktuálně druhá nejnižší z celé EU,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Sám jednal s vedením společnosti během své návštěvy Pardubicka v červnu loňského roku.

Za dva roky svého působení vláda schválila investiční pobídky také pro společnosti Amazon, Nexen Tire, Škoda Auto, Lego či Hyundai Mobis.

Centrální evidence účtů pomůže v boji s daňovými úniky

Koalice schválila návrh ministra financí Andreje Babiše na zřízení centrální evidence účtů. Jde o další krok v boji proti daňovým únikům a praní špinavých peněz. Evidence například ještě zvýší akceschopnost Daňové Kobry, která zachránila státnímu rozpočtu 4,1 miliardy korun.

„Zákon počítá s tím, že tato evidence bude vedena Českou národní bankou a o informace o existenci účtů mohou v odůvodněných případech žádat daňové orgány, orgány činné v trestním řízení, zpravodajské služby a Finanční analytický útvar Ministerstva financí,“ řekl předseda vlády Sobotka.

Zavedení centrální evidence účtů doporučuje také Evropská unie, protože působí i v boji proti financování terorismu. Podobný systém už funguje například ve Francii, Německu, Španělsku a Itálii.

Spravedlivější přerozdělování zdravotního pojistného

Přerozdělování zdravotního pojistného by mělo být spravedlivější. Vláda dnes schválila nový model, který zohlední skutečné výdaje na nákladné diagnózy, tedy například vyšší spotřebu léčiv u chronicky nemocných. Pojišťovny by tak neměly významně upřednostňovat zdravé pojištěnce a naopak budou moci bez ekonomického rizika poskytovat chronicky nemocným pojištěncům preventivní služby.

Virus Zika Českou republiku neohrožuje

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček spolu s vrchním hygienikem Vladimírem Valentou předložili na žádost premiéra Sobotky na jednání vlády materiál o připravenosti ČR na možnou hrozbu nákazy virem Zika. Situaci monitoruje resort zdravotnictví i zastupitelské úřady v cizině. Česká republika disponuje třemi potřebnými laboratořemi a je připravena na první podezření na nákazu okamžitě reagovat.

Česká republika se zkusí připojit do řízení v případu paní Michalákové

Členové vlády dnes znovu jednali o případu dvou odebraných chlapců v Norsku. Česká republika se pokusí zapojit do soudního jednání. V intervenci by ráda poukázala především na nesouhlas s adopcí českých dětí v cizí zemi. Za nepřiměřené opatření považuje také odepření styku biologické matky s dětmi. V Norsku nyní probíhá soudní přezkum sporných právních rozhodnutí, kterého se zúčastní také zástupce velvyslanectví ČR v Norsku.

Premiér nabídne na konferenci k Sýrii humanitární pomoc

Předseda vlády informoval koaliční kabinet o své cestě do Londýna na Mezinárodní dárcovskou konferenci k Sýrii, které se zúčastní na pozvání britského premiéra Davida Camerona. Česká republika v rámci konference přispěje na humanitární pomoc v souvislosti s uprchlickou krizí. Oproti loňskému roku navýšila částku na 170 milionů korun, což je v rámci zemí EU významný příspěvek.

Kabinet premiéra Sobotky dále projednal surovinovou politiku ČR v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů, koncepci vězeňství do roku 2025 či koncepci výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva zemědělství na léta 2016–2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.