Premiér Sobotka: Jsem rád, že vláda našla cestu, jak našim krajanům na Ukrajině pomoci

01.04.2015 22:33

Premiér a ministr vnitra navštívili krajany přesídlené z Ukrajiny

Premiér Sobotka: Jsem rád, že vláda našla cestu, jak našim krajanům na Ukrajině pomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka dnes společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem navštívili v Červené nad Vltavou české krajany, kteří byli do ČR přesídleni z  Ukrajiny. Při setkání se premiér s ministrem zajímali o aktuální situaci rodin  krajanů  a  možnosti,  jak  urychlit jejich plnou integraci do české společnosti.

„Jsem  velmi  rád,  že  vláda našla cestu, jak našim krajanům na Ukrajině v těžkých  chvílích,  spojených  s  ozbrojeným  konfliktem,  pomoci.  Všichni občané,  kterým  vláda  s  přesídlením  pomohla,  mají  kompletní asistenci českého  státu  a  postupně  se začleňují do běžného života,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Vláda  o  možnosti  přesídlení  krajanů  žijících v zahraničí rozhodla svým usnesením  v  prosinci  2014.  Programem  vláda  reagovala  na informace od krajanů  z  Ukrajiny,  kteří  v  průběhu  minulého roku začali s ohledem na situaci v regionu projevovat zájem o přesídlení do vlasti svých předků. Vláda  se  přihlásila  k  tomu, že krajanům, tedy cizincům s českým původem žijícím  v zahraničí, nabídne pomocnou ruku, ať žijí kdekoliv. V lednu 2015 proto ministři vyčlenili na přesídlení krajanů 66 milionů korun.

V  rámci  programu  přesídlení  krajanů  získalo  zatím povolení k trvalému pobytu  135  občanů.  Do České republiky jich v průběhu března přicestovalo 85,  z  nichž dva už hotel Vltava v Červené nad Vltavou opustili a našli si ubytování  i zaměstnání. Osm dětí v současnosti navštěvuje základní školu v Milevsku.

Kromě  dočasného  ubytování  stát  krajanům  ve  spolupráci  s Arcidiecézní charitou Praha  pomáhá  např.  s hledáním práce i vlastního bydlení. Kromě toho absolvují krajané kurzy, které jim pomohou ke snadnější integraci do české společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.