Premiér Sobotka: Kancléřce Merkelové chci představit novou pozici české proevropské vlády

12.03.2014 14:52

Premiér Sobotka navštíví Německo, jednat bude s kancléřkou Angelou Merkelovou, spolkovým prezidentem Gauckem i vicekancléřem a spolkovým ministrem hospodářství a energetiky Gabrielem.

Premiér Sobotka: Kancléřce Merkelové chci představit novou pozici české proevropské vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka pokračuje v rychlých pracovních návštěvách sousedních zemí, ve čtvrtek a v pátek zamíří do Spolkové republiky Německo. Povede zde jednání na nejvyšší úrovni, postupně se setká se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou, spolkovým prezidentem Joachimem Gauckem, vicekancléřem a spolkovým ministrem hospodářství a energetiky Sigmarem Gabrielem či saským předsedou vlády Stanislawem Tillichem.

„Jedním z hlavních témat, které chci s paní kancléřkou probrat, budou možnosti posílení spolupráce ČR a Německa v oblasti hospodářství, dopravní infrastruktury a nových investic. Rád bych nabídl maximální součinnost a podporu české vlády pro německé investory a společnosti, kteří v naší zemi už nyní vytváří tisíce pracovních míst a mají zájem svou výrobu dále rozšířit a modernizovat, zejména pokud budou chtít investovat do nových technologií, výzkumu a inovací. Chci paní kancléřce Merkelové rovněž představit novou pozici české vlády, založenou na aktivním a pragmatickém přístupu k členství v Evropské unii. Naším cílem je být důvěryhodným evropským partnerem, který se podílí na diskusi o prohlubování integrace EU, ať už jde o fiskální pakt nebo třeba bankovní unii. Dotkneme se zcela jistě i aktuální situace na Ukrajině. V této souvislosti znovu nabývá na významu úsilí o posílení energetické bezpečnosti členských zemí EU, “ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Spolupráci České republiky a Německa bude premiér Sobotka projednávat také se spolkovým prezidentem Joachimem Gauckem, saským předsedou vlády Stanislawem Tillichem a prezidentem Spolkového sněmu Norbertem Lammertem. Premiéra Sobotku bude na pracovní cestě do Německa doprovázet ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Společně budou v pátek jednat se spolkovým ministrem hospodářství a energetiky Sigmarem Gabrielem, který je současně i vicekancléřem a předsedou koaliční SPD, o možnosti prohloubení vládní a hospodářské kooperace obou zemí.

„Rád bych, aby se zintenzivnil dialog mezi ministry české a německé vlády a obě strany měly možnost koordinovat své kroky v rámci evropské politiky i přeshraniční spolupráce. Naše debata s panem vicekancléřem Gabrielem se dotkne i české pozice vůči připravovanému klimatickému a energetickému balíčku EU. Jako silně průmyslová země trváme na tom, aby budoucí energetická politika EU neohrozila konkurenceschopnost našeho hospodářství,“ doplnil premiér Sobotka.

Předseda vlády Sobotka při své pracovní cestě rovněž uctí položením květin u Památníku berlínské zdi oběti studené války, mezi nimiž byli i mnozí Češi. Stejně tak uctí premiér u pietního místa nacistické věznice Plötzensee oběti druhé světové války, kde nacistický režim popravil přibližně sedm set Čechů.

V pátek se český premiér ve Wolfsburgu setká se zástupci vedení společnosti Volkswagen Group v čele s předsedou představenstva Volkswagen Group Prof. Dr. M. Winterkornem, aby společně projednali možnosti dalšího rozvoje automobilky ŠKODA AUTO v České republice, která je největším průmyslovým podnikem v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče