Premiér Sobotka: Koaliční vládnutí není s hnutím Ano jednoduché

27.12.2014 18:28

Přeji mnoho štěstí nám i naší ČSSD do Nového roku!

Premiér Sobotka: Koaliční vládnutí není s hnutím Ano jednoduché
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, milí sociální demokraté,

za námi jsou Vánoce a a před námi Silvestr 2014. Nepochybně chvíle pro bilanci roku, který byl pro ČSSD hodně důležitý. Před jedenácti měsíci nastoupila po sedmi letech vláda, ve které má opět hlavní slovo a nejsilnější zastoupení sociální demokracie. Stojí za připomenutí, že se nám ještě před tím podařilo do koaliční smlouvy i do programového prohlášení vlády prosadit maximum z našeho volebního programu. Držíme se věcí, s nimiž jsme šli do voleb, a systematicky je prosazujeme do zákonů a vládních rozhodnutí. Koaliční vládnutí není s hnutím Ano jednoduché, ale umožňuje nám prosadit náš program a naši představu o další cestě České republiky.

Dovolte mi, abych alespoň telegraficky připomenul návrat České republiky do hlavního proudu evropské integrace, zrušení poplatků v nemocnicích, lékárnách a u lékaře, vyšší valorizaci penzí, prosazení porodného i na druhé dítě, konkrétní opatření na zlepšení hospodářského růstu, snížení DPH na léky a knihy, obnovení sociálního dialogu s odbory a zaměstnavateli, růst minimální mzdy o 700 korun nebo kroky k zastavení byznysu s chudobou na ubytovnách či rušení druhého důchodového pilíře. Prosadili jsme v rozpočtu růst platů státních zaměstnanců o 3,5 až 5 % a našli širší shodu na tolik diskutovaném a věčně odkládaném služebním zákonu.

I nedávno schválený státní rozpočet odráží plně naše priority a místo plošných škrtů podporuje růst a zaměstnanost. V debatě o platech ústavních činitelů prosadila ČSSD rozumné a systémové řešení a zabránila růstu platů o 14 nebo dokonce 26 %, což by v očích občanů jen dále poškodilo vnímání parlamentní demokracie a politických stran.

ČSSD poprvé v pozici vládní strany vyhrála letos na podzim senátní volby a udržela nejsilnější klub i vedení Senátu. V komunálních volbách jsme však zejména ve velkých městech utrpěli ztráty a jak v počtu mandátů, tak v počtu hlasů skončili těsně na druhém místě.  Je zřejmé, že to budeme muset správně vyhodnotit a zaměřit se na získávání nových voličů nejen na levici, ale i v politickém středu i mezi mladší generací. Že bude nezbytné naše kandidátky více otevřít novým lidem.

Dne 19. listopadu 2014 jsme si připomněli 25 let od obnovení ČSSD v roce 1989. Náš projekt vytvořit na zelené louce nekomunistickou demokratickou levicovou stranu se povedl, čtvrt století ovlivňujeme významně vše, co se v naší zemi odehrává.  Je dobře, že jsme zůstali jasně hodnotově vymezenou stranou, která hájí zájmy lidí práce, sociální spravedlnost a demokratický systém. V březnu 2015 nás čeká sjezd. Měli bychom na něm zvolit soudržné vedení, které pomůže ČSSD úspěšně zvládnout vládní odpovědnost. Současně to musí být vedení, které bude mít odvahu prosazovat vnitřní reformy sociální demokracie ( v souladu s výsledky našeho vnitrostranického referenda) tak, abychom se jak programově, tak personálně co nejlépe připravili na volební rok 2016.

Děkuji všem sociálním demokratům za spolupráci v uplynulých měsících.

Vážené přítelkyně, vážení  přátelé, i když politikou žije velmi silně každý z nás, využijme vánoční svátky také k odpočinku v kruhu rodiny a blízkých lidí.

Přeji krásné Vánoce, hodně splněných přání a mnoho štěstí nám i naší ČSSD do Nového roku!

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

reklama

autor: ČSSD

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.