Premiér Sobotka: Komentář k Akčnímu plánu pro rozvoj digitálního trhu

26.08.2015 15:50

Vláda dnes schválila Akční plán pro rozvoj digitálního trhu, který shrnuje plánovaná opatření resortů na podporu digitální ekonomiky. Digitální agenda je zásadním tématem pro českou vládu a zároveň jednou z priorit současné Evropské komise.

Premiér Sobotka: Komentář k Akčnímu plánu pro rozvoj digitálního trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Schválení Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu je důležitým krokem vlády, kterým doháníme zpoždění ČR v této oblasti, které bylo způsobeno minulými vládami. Digitalizace přinese další impuls pro ekonomický růst a vznik nových pracovních míst. Plán podporuje dobudování vysokorychlostních sítí a rozvoj elektronické veřejné správy, digitálního průmyslu, digitálních kompetencí občanů a elektronického obchodování. Vláda schválením akčního plánu naplňuje jednu z důležitých priorit a závazků vládní koalice. Jde rovněž o jednu z důležitých priorit Evropské komise. Projednáním akčního plánu na vládní úrovni jsme rovněž splnili závěry tripartity z 16. března 2015. Rozvíjením mezinárodní spolupráce v digitální agendě plníme také jedno ze stěžejních témat probíhajícího českého předsednictví V4,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Úsilí vlády v sektoru digitální agendy má širokou podporu hospodářských a sociálních partnerů, kteří se na přípravě Akčního plánu aktivně podíleli. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky svým dnešním krokem zároveň reaguje na květnovou Strategii pro jednotný digitální trh, kterou zveřejnila Evropská komise s cílem zvýšit v následujících letech konkurenceschopnost Evropské unii v globálním měřítku.

Samotný Akční plán je rozdělen do šesti kapitol, které pokrývají zásadní témata s vazbou na sektor digitální ekonomiky. Patří mezi ně:

1) infrastruktura v pojetí budování vysokorychlostních internetových sítí a zajištění kybernetické bezpečnosti,

2) digitální vzdělávání a zvyšování digitálních kompetencí u občanů,

3) přístup ke zboží a službám na internetu,

4) rozvoj elektronické veřejné správy,

5) nové trendy zaměřující se na digitalizaci průmyslu, ekonomiku založenou na datech a přístup k datům veřejného sektoru a

6) správa digitální agendy na úrovni vlády a komunikace s veřejností.

Konkrétní úkoly, které Akční plán ukládá jednotlivým ministerstvům, jsou v souladu s platnými národními strategiemi a koncepcemi. Jejich plnění bude vláda vyhodnocovat v půlročních intervalech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…