Premiér Sobotka: Lepší koordinace státních orgánů pomůže v boji proti kvízomatům

03.05.2016 22:30

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes svolal jednání k postupu lepší koordinace státních orgánů v boji proti tzv. kvízomatům.

Premiér Sobotka: Lepší koordinace státních orgánů pomůže v boji proti kvízomatům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Jednání se účastnili 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Andrej Babiš, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr vnitra Milan Chovanec, zástupci Policie ČR a daňové správy.

Účastníci informovali předsedu vlády o aktuálním stavu a postupu v boji proti tzv. kvízomatům. K řešení a koordinaci této problematiky byla založena koordinační skupina, jejímž hlavním cílem je hledat možnosti rozšířené spolupráce mezi zástupci MV, MF, PČR, FS, ÚV ČR a NSZ. Na základě společné dohody dojde v nejbližší době k vytvoření společného specializovaného týmu, jehož úkolem bude společný a koordinovaný postup v boji proti nelegálnímu hazardu, a to jak vůči tzv. kvízomatům, tak i vůči spolkům, jež nepovoleně provozují hrací přístroje.

„Ke zjednodušení by mělo dojít od nového roku, kdy začne platit nový loterijní zákon. Ten by měl vytvořit lepší podmínky pro zásahy proti těm, kteří se snaží obejít regulaci tím, že místo standardních herních přístrojů umisťují kvízomaty. Jsem rád, že státní správa je aktivní. Je velmi důležité, aby se posílila spolupráce jednotlivých složek státní správy, zlepšila se jejich koordinace a vytvořila větší právní jistota z hlediska zásahu proti těm, kdo se snaží zákon obcházet,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Premiér byl také informován o výsledcích činnosti Policie ČR, Ministerstva financí a Ministerstva vnitra, kdy aktuálně jsou vedeny desítky správních a trestních řízení a jsou udělovány pokuty provozovatelům podniků, ve kterých se kvízomaty objevují. Současně byly zabaveny stovky kvízomatů.

Vláda se zavázala již ve svém programovém prohlášení k redukci hracích přístrojů, snižování počtu závislých osob a v neposlední řadě také k vyššímu zdanění hazardu. Kroky vlády jednoznačně směřují k důsledné regulaci hazardu, kvalitnímu a důslednému výběru daní a v neposlední řadě také ke snížení počtu osob závislých na hráčství. V říjnu roku 2015 byla schválena novela zákona o loteriích, která byla na konci prosince 2015 vyhlášena ve sbírce zákonů. V červenci 2015 vláda schválila nový zákon o hazardních hrách, který projednala Poslanecká sněmovna PČR a nyní je k projednání na půdě Senátu PČR.

Kvízomatem je označován výherní automat, který před samotnou hrou nebo v průběhu pokládá hráči jednoduché kvízové otázky. Zařízení bylo vyvinuto za účelem obcházení loterijního zákona. Provozovatelé těchto zařízení za pomoci rozporných expertních posudků využívají absence účinných sankčních nástrojů v platné legislativě a poměrně složitého a pomalého průběhu správních a trestních řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…