Premiér Sobotka: Měli bychom prohlubovat spolupráci s našimi nejbližšími sousedy

01.07.2015 12:23

Česká republika od dnešního dne předsedá zemím Visegrádské skupiny. Mezi hlavní priority ročního předsednictví, které představil premiér Bohuslav Sobotka společně s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, patří například boj proti daňovým podvodům, spolupráce v obraně nebo aktivní naplňování principu solidarity v EU.

Premiér Sobotka: Měli bychom prohlubovat spolupráci s našimi nejbližšími sousedy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sloganem českého předsednictví je „V4 Trust“ neboli V4 společná důvěra. Právě vzájemná spolupráce a důvěra je podle předsedy vlády klíčová pro udržení a další rozvoji této skupiny.

„Pro Českou republiku je prioritní prohlubovat spolupráci s našimi nejbližšími sousedy a Visegrádská skupina představuje ideální platformu pro všestranný rozvoj našich sousedských vztahů. Vnímám naše předsednictví jako příležitost o kousek dál posunout spolupráci ve Střední Evropě,“ řekl na úvod předseda vlády Bohuslav Sobotka.

„Našimi prioritami budou posilování vnitřní soudržnosti, spolupráce v oblasti energetiky zejména s přihlédnutím k budování Energetické unie v EU, podporování transformačních a demokratizačních procesů v Evropě i jejím sousedství, posilování bezpečnostní a obranné spolupráce, posilování principu solidarity a inovací v rámci EU a boj proti daňovým únikům a podvodům,“ dodal premiér Sobotka. Zároveň doplnil, že Česká republika chce navázat na úspěšné projekty slovenského předsednictví.

„V souvislosti se zahraničně-politickými aktivitami V4 zůstanou jednou z nejvýznamnějších oblastí země západního Balkánu a Východního partnerství, jejichž proevropské směřování chceme nadále aktivně podporovat. Mimořádnou roli budou mít i naše projekty na pomoc transformaci ukrajinské společnosti a neméně důležitá bude také spolupráce v otázce migrace,“ prohlásil při této příležitosti ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Během roku se uskuteční v rámci českého předsednictví řada pracovních setkání, konferencí, odborných seminářů i dva summity předsedů vlády zemí V4 s cílem prosadit společné projekty na prohlubování spolupráce a koordinace postojů státu V4 ať už v EU či NATO. Česká republika převzala předsednictví od Slovenska, v červenci 2016 na něj naváže polské předsednictví.

Aktuální informace týkající se českého předsednictví Visegrádské skupině jsou zveřejněny na webové stránce www.mzv.cz/visegrad. Zajímavé informace k V4 můžete rovněž sledovat na sociální síti Twitter (#CZV4PRES).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.