Premiér Sobotka: Ministr financí musí vyvrátit vážná podezření z daňových úniků

16.03.2017 10:12

Očekávám, že ministr financí nejpozději do konce dubna vysvětlí veřejnosti své obchodní transakce, které na základě jím zveřejněných údajů vyvolaly řadu vážných otázek, zda nesloužily ve skutečnosti k tomu, aby nemusel platit daně

Premiér Sobotka: Ministr financí musí vyvrátit vážná podezření z daňových úniků
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Stejně jako vyvolaly i nové pochybnosti o zdrojích jeho příjmů a majetku.

Žijeme v parlamentní demokracii, vláda se na základě Ústavy v konečném důsledku odpovídá ze své činnosti Poslanecké sněmovně. Místopředseda vlády a ministr financí A. Babiš by proto neměl usnesení PS bagatelizovat či zpochybňovat a měl by na něj rychle odpovídajícím a dostatečným způsobem reagovat. Stejně tak by Ministerstvo financí mělo respektovat a zohlednit usnesení Rozpočtového výboru, tykající se kontrol daňových aspektů korunových dluhopisů.

Pokládám za nezbytné, aby člen vlády, která ve své politice klade velký důraz na boj proti daňovým únikům, podvodům a šizení státu, nebyl sám podezírán z toho, že používal neférové nebo dokonce nezákonné praktiky k tomu, aby se vyhnul placení daní. Podobná podezření poškozují nejen pověst ministra financí, ale dobré jméno celé naší koaliční vlády.

Místopředseda vlády A. Babiš by měl dát také jasně najevo, že podporuje nestrannost a nezávislost finanční správy, včetně prošetřování podezření vůči jeho osobě a jeho firmám. Finanční správa je povinna garantovat občanům, že ve všech případech postupuje striktně v souladu se zákonem, zcela objektivně a podle zásady padni komu padni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.