Premiér Sobotka: Minulé vlády se nedokázaly postarat o další působení exšéfů BIS, což je špatně

08.12.2016 10:42

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ředitel NBU Dušan Navrátil předkládají společně do vlády materiál, který navrhuje jmenovat vládního zmocněnce pro oblast kybernetické bezpečnosti.

Premiér Sobotka: Minulé vlády se nedokázaly postarat o další působení exšéfů BIS, což je špatně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Bohuslav Sobotka

Ten bude mimo jiné spolupracovat na legislativním a organizačním oddělení části Národního bezpečnostního úřadu tak, aby byl vytvořen Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

 

Zmocněncem vlády pro oblast kybernetické bezpečnosti má být dosavadní šéf Národního bezpečnostního Úřadu Dušan Navrátil, který NBÚ vede již 10 let. 

 

„Vláda považuje boj proti kybernetické kriminalitě za svoji významnou prioritu. Dokládá to mimo jiné zákon o kybernetické bezpečnosti, který nabyl účinnosti v loňském roce, ale také Národní strategie kybernetické bezpečnosti pro roky 2015-2020, jejíž akční plán průběžně naplňujeme. Potřeba posílit kyberbezpečnost je také jedním ze závěrů Auditu národní bezpečnosti, který zpracovalo ministerstvo vnitra. 

Vláda proto zahajuje aktivní kroky k vytvoření Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, jehož přípravu a vznik by měl mít na starosti Dušan Navrátil. Ten prokázal svou kvalifikaci i odbornost při řízení NBÚ, kde působil 10 let, zasadil se osobně o rozvoj činnosti NBÚ v oblasti kybernetické bezpečnosti a pro funkci zmocněnce pro oblast kybernetické bezpečnosti má tedy dobré předpoklady“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

 

Na uvolněné místo ředitele NBÚ pak předseda vlády v uvedeném materiálu navrhuje jmenovat bývalého šéfa Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa.

 

„Jiří Lang je bezpečnostní odborník, který vedl BIS 13 let. V letošním roce odešel z  funkce ředitele na vlastní žádost. Pokládám za důležité, aby stát využil rozsáhlých zkušeností a znalostí pana Langa v rámci státní správy. V minulosti se vlády nedokázaly postarat o další působení bývalých šéfů BIS, což jsem vždy pokládal za špatný a problematický postup. Tito lidé by se svými znalostmi a vědomostmi neměli pracovat pro privátní sektor, jejich erudici musí umět využít stát“, uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

 

Navrhované změny by vláda mohla projednat ještě do konce roku 2016, nabýt účinnosti by měly od konce ledna 2017. Změny v čele NBÚ budou v souladu se zákonem projednány také v příslušném výboru Poslanecké sněmovny.

 

Vláda Bohuslava Sobotky kybernetické bezpečnosti dlouhodobě věnuje zvýšenou pozornost. Na zasedání v listopadu letošního roku podpořila vláda novelu, která rozšiřuje působnost zákona o kybernetické bezpečnosti na další provozovatele IT služeb. Dne 28. listopadu 2016 pak kabinet schválil výrazné navýšení kapacit Národního centra kybernetické bezpečnosti, které tvoří páteř ochrany České republiky před hackerskými útoky a dalšími bezpečnostními incidenty. Kybernetické centrum získá novou budovu na místě části původních vojenských kasáren v Brně – Černých polích, která zajistí do budoucna pracovní prostory až pro 400 zaměstnanců. Budou tak vytvořeny základní předpoklady pro plánovaný vznik samostatného úřadu, který by se měl vyčlenit z NBÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…