Premiér Sobotka: Mladá generace si dobu zjitřených vztahů naší země a Rakouska bezprostředně nepamatuje

12.04.2016 16:15

Premiér Sobotka jednal s prezidentem Rakouské republiky Heinzem Fischerem o dopravní infrastruktuře a přeshraniční spolupráci.

Premiér Sobotka: Mladá generace si dobu zjitřených vztahů naší země a Rakouska bezprostředně nepamatuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 12. dubna 2016 v Hrzánském paláci setkal s prezidentem Rakouské republiky Heinzem Fischerem, který přijel do České republiky na pozvání prezidenta Miloše Zemana. Společně jednali o aktuálních evropských otázkách, rozvoji přeshraniční spolupráce, dopravní infrastruktury a vzájemném obchodu. Dalším tématem diskuze, které se účastnila také ministryně školství Kateřina Valachová, byla spolupráce v oblasti vzdělávání.

Jedním z hlavních témat jednání byla spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury. Jedná se zejména o dálnice D52 Brno-Mikulov Vídeň a D3 Praha-České Budějovice-Linec a o modernizaci železnic Praha-Linec a Brno-Vídeň.

„Dostavba dálnic a modernizace železnic je pro Českou republiku velkou prioritou. Mám radost, že vedle pravidelných kontaktů mezi českými a rakouskými ministerstvy byla navázána spolupráce a výměna zkušeností. Česká republika má velký zájem na tom, aby došlo k modernizaci trati i na rakouské straně,“ uvedl premiér Sobotka po jednání.

Oba státníci diskutovali také o otázce migrace. Shodli se, že společným zájmem je zachování Schengenského prostoru a volného pohybu osob. Pro naplnění této priority je důležité posílení ochrany vnější hranice, zefektivnění návratové politiky a pomoc státům, které čelí největšímu tlaku.

Dalším tématem diskuze byla spolupráce v oblasti vzdělávání. Projekt Česko-rakouské učebnice o historii by měl vyjít v roce 2017. Cílem je pojmenovat klíčové události a osobnosti společné historie a prezentovat český a rakouský pohled na ně.

„Silně vnímám důležitost tohoto projektu především pro mladou generaci, která si dobu zjitřených vztahů našich zemí bezprostředně nepamatuje. Vážím si práce týmu Stálé komise českých a rakouských historiků, kteří úspěšně pokrčují v realizaci,“ řekl předseda vlády ČR Sobotka.

Rakousko je jedním z nejvýznamnějších hospodářských partnerů ČR. Je 6. nejdůležitějším exportním trhem s podílem 4,3 % na celkovém českém exportu. Na českém trhu je činných cca 1500 rakouských firem, v Rakousku působí cca 300 českých firem.

Spolkový prezident Rakouska Heinz Fischer přijel do Prahy na závěrečnou státní návštěvu České republiky, aby se rozloučil po 12 letech ve své funkci. Předseda vlády ČR Sobotka se se spolkovým prezidentem Rakouska Fischerem setkal na pracovní cestě v Rakousku v roce 2014 a následně v Praze v červenci 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.