Premiér Sobotka: Návrh poslance Tejce je v rozporu s hodnotami sociální demokracie

15.11.2016 9:07

Návrh poslance Tejce na zrychlený proces vyhošťování uprchlíků a návaznou změnu Listiny je jeho individuální iniciativou, není to návrh sociální demokracie a nikdy nebyl v ČSSD diskutován.

Premiér Sobotka: Návrh poslance Tejce je v rozporu s hodnotami sociální demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Česká strana sociálně demokratická se dlouhodobě hlásí k ochraně základních lidských práv a svobod. Listina základních práv a svobod je důležitou součástí našeho ústavního pořádku, kterou v roce 1992 prosadili při vzniku České republiky právě sociálně demokratičtí poslanci. Jakékoliv její změny, které by snižovaly úroveň ochrany lidských práv, považuji za nepřijatelné. Zcela jistě by pak podobné návrhy neměly zaznívat od sociálně demokratických politiků.

Dosavadní právní úpravu azylu považuji za vyhovující jak z hlediska zachování standardu mezinárodního práva, tak z hlediska zachování bezpečnosti v České republice. Ministerstvo vnitra důsledně prověřuje veškeré žádosti o azyl s ohledem na splnění podmínek pro udělení ochrany žadateli. Jakýmkoliv takovým zásadním zásahem do práva na azyl bychom porušili nejen Ústavu, ale i primární právo EU a naše mezinárodní závazky, což pokládám z pohledu sociální demokracie za neakceptovatelné.

V oblasti řešení migrace současná vláda vždy prosazovala a upřednostňovala řešení příčin, nikoliv následků. ČR aktivně pomáhá v zemích původu a tranzitu migrace, a to jak finančně, tak materiálně i prostřednictvím policistů či expertů.

Místo populistických návrhů na podobné porušovaní práva na azyl bychom měli energii věnovat diskusi o společné evropské armádě, silnější ochraně vnějších hranic Schengenu a intenzivnější práci v potírání problémů, které vedou k migrační vlně do Evropy.

ČSSD vždy byla a věřím, že i nadále bude, hodnotově orientovanou demokratickou levicovou stranou. Podobný populismus a hnědé tendence v ní nesmí mít místo.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě